Külügyminisztérium: a görög közalkalmazottak sztrájkja miatt fennakadásokra számíthatnak az országba utazók

Görögországban a következõ két hétben a beutazást és az ott tartózkodást is nagyban nehezítheti a görög közalkalmazottak – különbözõ idõpontokra meghirdetett – országos sztrájkja – erre figyelmeztet a Külügyminisztérium. A görög mezõgazdasági termelõk és vámtisztek munkabeszüntetése miatt a legfontosabb görög közúti határátkelõhelyeken, közúti csomópontoknál már szerdán akadozhat a forgalom. A sztrájkot határozatlan idõre hirdették meg, így nem tudni, meddig tarthat – olvasható a tárca szerdai közleményében.

Szerdától a közúti közlekedés mellett fennakadásokra lehet számítani a légi közlekedésben is, mert a közalkalmazottak és légiirányítók csatlakoztak a sztrájkolókhoz. A határátkelõhelyeken szolgálatot teljesítõ vámtisztek tervezett, háromnapos munkabeszüntetése miatt 2010. február 16-a és 18-a között csak az élõ állatot valamint romlandó árut szállító teherjármûveket engedik át.

A magánszféra dolgozóit tömörítõ legnagyobb szakszervezeti szövetség pedig 2010. február 24-ére 24 órás általános sztrájkot hirdetett, ezzel párhuzamosan a nagyobb városokban tömegdemonstrációk is lehetnek – olvasható a közleményben.

A Külügyminisztérium a kritikus idõszakban minden utazónak javasolja a fokozott óvatosságot és körültekintést. A görögországi útvonalak megtervezésénél ajánlott elõzetesen tájékozódni, különös tekintettel a közúti fuvarozásra, a személy és áruszállításra. Aki turistaként indul Görögországba, jól teszi, ha indulás elõtt felveszi a kapcsolatot az utazás szervezõjével, illetve szállásadóval vagy a fogadó intézménnyel – figyelmeztet a tárca.