Kulturális Örökség Napjai – reformkori épületek nyílnak meg

Az idén minden eddiginél több településen tartják a Kulturális Örökség Napjait. Szeptember közepén körülbelül 250 faluban és városban lehet ingyen megnézni különleges, műemléki épületeket – köztük olyanokat, amelyek máskor nem látogathatók. Az idén reformkori, klasszicista házakat lehet majd bejárni.

Hagyományosan szeptember harmadik hétvégéjén rendezik meg Magyarországon is a Kulturális Örökség Napjait. Az idei rendezvény főszereplője a Batthyány-emlékév apropóján a reformkor és a klasszicizmus kora lesz, a mottója pedig “Haza és haladás”. Ebben az évben szeptember 15-16-án országszerte több száz épületet nézhetnek meg ingyen a látogatók, köztük olyanokat is, amelyek egyébként zárva tartják a kapuikat a nagyközönség előtt. Külön öröm, hogy tavaly 196 település vett részt a programokban, és ehhez képest idén már 250 falu és város jelezte, hogy megmutatná az épített és természeti kincseit a látogatóknak. Sok helyen fesztiválokkal, falunappal, kulturális sétaútvonalakkal és más programokkal is készülnek, ami azt jelenti, hogy az érdeklődőknek hamarosan érdemes lesz kiválasztaniuk, hová szeretnének utazni ezen a két napon – mondta a Független Hírügynökségnek Kertész Margit, a rendezvény egyik szervezője.

A látnivalók és programok végleges listája napokon belül elkészül. A szervezők ezek alapján állítják össze azt a kiadványt, amely a turisták segítségére lesz a választásban. A tájékoztató várhatóan augusztus második felében már elérhető lesz. Emellett az érdeklődők bővebb információt találhatnak a www.oroksegnapok.hu internetes oldalon is.

A Kulturális Örökség Napjait először Franciaországban tartották meg 1985-ben. Ott nyitottak meg először olyan épületeket egy-két napra, amelyekbe a nagyközönség egyébként többnyire nem mehet be. Az Európa Tanács 1991-től karolta fel a rendezvényt és tette nemzetközivé, ma már kontinensünk 48 országában tartanak ilyet minden ősszel. Magyarországon már 10 éve rendezik meg az eseményt minden év szeptemberében.Sporthírek