Kulturális főváros: nem érdemtelenül

Bozóki András kulturális miniszter szerdán délután a Magyar Televízió műsorában bejelentette: a tanácsadó testület javaslata alapján Pécs pályázata került ki győztesen az Európa kulturális fővárosa, 2010 címért folyó versengésből. Mint kiderült, a zsűri a második helyen Miskolcot, harmadikként pedig Debrecent ajánlotta. Kósa lajos közleménye – teljes szöveg [.doc – 21KB]

Gulyás Gábor, a Debrecen 2010 Programiroda vezetője megkeresésünkkor elmondta: – Gratulálok, illetve telefonon már gratuláltam is Pécsnek. A győztes fölajánlotta az együttműködést Debrecen számára; hogy ez mennyire jelenthet majd konkrét együttműködési lehetőséget, az hamarosan kiderül – kezdte. – Nem került érdemtelen kézbe a kulturális fővárosi cím: Pécs a magyar kultúra egyik legfontosabb bázisa, s az ottaniak nagyon komoly, értékes pályázatot készítettek, amely mögött komoly szellemi háttér áll.

Amin javítani lehetne, az az infrastruktúra, a megközelíthetőség, hiszen, úgy tudom, a legközelebbi autópálya-fejlesztésekben sem szerepel Pécs. Szurkolok nekik, hogy tudjanak élni a lehetőséggel – fogalmazott az irodavezető, emkéélítve azt is: örül, hogy vidéki város nyert.

A zsűri döntésének alapjául szolgáló, a miniszter által a televízióban említett szempontokhoz Gulyás Gábor hozzáfűzte: nem ért egyet azzal, hogy a debreceni pályázóknak nem volt együttműködése az egyetemmel, hiszen az egyetem az elsők között állt az ügy mellé.

A kellő értelmiségi holdudvara is megvolt a debreceni pályázatnak, ezt bizonyíthatja Gulyás Gábor szavai szerint az ÉS-ben pénteken megjelenő egész oldalas hirdetés, amely arról szól, hogy Debrecen esetleges győzelmével az egész régió kétmillió lakosa nyerni fog, s ezt több mint ötszáz, a környékbeli száz településen élő értelmiségi írta alá. Hozzátette: nagyon jó lenne, ha nyilvánosságra hoznák, hogy az egyes zsűritagok (pécsi kötődésűek, helyettes államtitkárok, külföldiek) hogyan szavaztak, illetve az írásbeli értékelések tartalma is nyilvánvalóan megfontolandó lehetne minden pályázó város számára.

Az irodavazetőt arról is kérdeztük, hogy a cívisváros pályázatában foglalt tervek közül mi az, amely jelen állás szerint a cím elnyerése nélkül is meg fog valósulni? – A kifejezetten a kulturális városfejlesztést célzó elképzelések mindenképpen megvalósulnak: a modern művészeti központ, az új színház, a Városok, Falvak Szöüvetsége nemzetközi egyesület (amely valóságos kulturális régiót tömörít, s alapító okiratát eddig 50-nél is több település közgyűlése fogadta már el); a Kölcsey Központ már épül, s úgy tudom, a Lúdas Matyi-park is megvalósulhat.

A Nagy-tó elkészülése, a hatalmas forrásigény miatt, erősen kétséges. Az Üveghegy megépítéséről folyik némi vita, az én véleményem szerint nem kellene megépíteni, hiszen a kulturális fővárosi poszt szimbóluma lett volna, s ha mégis megépülne, az azt a látszatot kelthetné, mintha mi valamifajta alternatív kulturális fővárosi színben szeretnénk feltűnni. Viszont az építésszel, Josio Tanigucsival kialakult jó kapcsolatot a jövőben mindenképpen érdemes lenne a kulturális létesítmények építésekor kiaknázni – sorolta Gulyás Gábor, s összefoglalta:

– A kulturális fővárosi címért folyó versengésben nem a verseny volt a lényeg, hanem az az ideális kultúrakép, amelyet a pályázó városok kigondoltak, s így – köztük Debrecennel – mindannyian nagyon sokat profitáltak abból, hogy ringbe szálltak, s profitálni fognak a jövőben is.

Gulyás Gábor végezetül utalt arra: az eredményhirdetéssel a Debrecen 2010 Programiroda a munkáját befejezettnek tekinti, s megszűnik.

Bozóki András kulturális miniszter szerdán délután a Magyar Televízió műsorában bejelentette: a tanácsadó testület javaslata alapján Pécs pályázata került ki győztesen az Európa kulturális fővárosa, 2010 címért folyó versengésből. Mint kiderült, a zsűri a második helyen Miskolcot, harmadikként pedig Debrecent ajánlotta.

A hozzájárulásról később döntenek

A kormány támogatni fogja a nem nyertes városok terveit, de a források mértékéről
később döntenek. A kormány ki fogja dolgozni a nem nyertes városok programjának
megvalósításához szükséges kormányzati hozzájárulás formáját és mértékét.
– A kormány célja az, hogy azon városok projektjei is megvalósuljanak, amelyek
most nem nyertek
– mondta el budapesti tudósítónknak Csapó Krisztián, a
Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának kommunikációs igazgató-helyettese.

– A kormány azon dolgozik, hogy a városok tervei bekerüljenek a II. Nemzeti
Fejlesztési Tervbe, és az önkormányzatok részesüljenek a 2007-től lehívható,
ehhez csatolt Európai Uniós forrásokból, illetve támogatást kaphassanak az ezzel
kapcsolatos projekt előkészítésére.

Korábban a pályázó elfogadtak egy közös nyilatkozatot, mely kimondja, hogy
„támogatják a kulturális kormányzat azon elképzelését, hogy a pályázatokban
foglalt fejlesztési kulcsprojekteket a II. Nemzeti Fejlesztési Terven keresztül
kívánja finanszírozni, amely a győztes város tervezett fejlesztéseinek finanszírozása
mellett kiterjed a többi város legfontosabb kulturális célú fejlesztéseinek
támogatására is”.

  • A döntés indoklása
  • Kósa Lajos közleménye:

    “Gratulálunk Pécsnek, és sok sikert kívánunk a pályázatuk megvalósításához. A szocialista kormányzat újra bebizonyította, hogy bármikor képes az ország érdekeit figyelmen kívül hagyó döntést hozni. Szemben az összes általa eddig hangoztatott lózunggal újra kimarad az a nagyszerű lehetőség, hogy az ország legelmaradottabb keleti részei is esélyt kapjanak a felzárkózásra. A döntést megelőző pályázati feltételek tisztázatlanok és zavarosak voltak, ezt fejelte meg a kormány egy rossz döntéssel. A Gyurcsány-kormány Magyarország térképén a Dunától keletre nincs ország. Debrecen vállalta a legnagyobb önrészt a pályázatában, így kész volt a lehető legnagyobb mértékben tehermentesíteni a költségvetést. Ez sem volt elég. A kormány hű maradt ahhoz a gyakorlatához, hogy kifejezetten gátolja az ellenzéki városok fejlődését, és eközben az eszközökben nem nagyon válogat.”


    F.Gy.; Sz.P.