Kulturális főváros: „2020-ra mindent megcsinálunk”

Kulturális főváros: „2020-ra mindent megcsinálunk”
Csütörtöki sajtótájékoztatóján Kósa Lajos polgármester „Tíz kicsi észrevételt” tett azzal kapcsolatban, hogyan kezelte a kormányzat az Európa kulturális fővárosa pályázatot. Tíz kicsi észrevétel

Mindezek mellett továbbra is sérelmezte, hogy a szerdai döntés miatt Európa egyik legelmaradottabb régiója esik el a felzárkóztatás lehetőségétől. Hozzátéve, hogy Miskolcról, Egerből, Debrecenből nem olyan egyszerű csatlakozni a pécsi programokhoz, illetve, hogy a pécsi rendezvényeknek a Dunán innen semmilyen idegenforgalmi hatása nem lesz.

Hangsúlyozta továbbá: a kormány figyelmen kívül hagyta, hogy 2010-ben Isztambul is kulturális főváros lesz, márpedig Kósa szerint Pécs komoly kormányzati szerepvállalás nélkül nem lesz képes felvenni a versenyt a kulturálisan Európa legizgalmasabbjai közé tartozó török várossal; mint mondta, a következő kulturális kormányzatnak felül kell vizsgálnia ezt a helyzetet.

A szerdai eredményhirdetés következményeit firtató, „Hogyan tovább?” kérdésre a polgármester akképp felelt: – Újragondoljuk, mit lehet megvalósítani a tervekből, és megyünk tovább. Idő kérdése; 2020-ra – természetesen az üveghegy kivételével – valószínűleg mindent megcsinálunk.

F.Gy.