Kulturális fesztivállal ünneplik a reformációt

Kulturális fesztivállal ünneplik a reformációt
Bölcskei Gusztáv püspök úgy véli: törvénytelenséget készülnek szentesíteni az országgyűlésben a 2004. évi zárszámadási törvény tervezett elfogadásával.

A protestáns egyházak történetének kezdetére emlékeztetve, az élet teljességét átható és a kultúrát különösen is megtermékenyítő reformációt ünnepelve rendez nagyszabású kulturális fesztivált a reformáció világnapját megelőző három napon, október 28-30-án a megyei jogú városban a Református Közéleti és Kulturális Központ és a Tiszántúli Református Egyházkerület.

A fesztivál által akarnak a rendezők rávilágítani arra, hogy a református kultúra szerves része a magyar kultúrának és közéletnek, s hogy a protestánsok hite megtermékenyítő módon van jelen az élet legkülönbözőbb területein.

Ennek megfelelően a fesztivál túllép a szó szoros értelmében vett egyházi kereteken és a nagyközönséget szólítja meg rendezvényvényeivel, amelyek között színházi előadások, komoly- és könnyűzenei koncertek, kulturális és politikai vitaestek, kiállítások, gyermekprogramok, filmvetítések és zenés istentiszteletek egyaránt lesznek. A fesztiválon olyan személyiségek lépnek fel, akik szellemiségükkel vagy művészetükkel kapcsolódnak a protestáns egyházakhoz.

A rendezvények többsége a kálvinista Rómának is becézett város legnevezetesebb helyein, a református kollégiumban, a Nagytemplomban és a Kossuth téren lesz, de rendhagyó módon bekapcsolódnak a pubok és a Főnix Csarnok is.

A fesztivált október 28-án 17 órakor egy fáklyás felvonulással kezdődő ünnepség keretében nyitja meg Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke és Kósa Lajos, a város polgármestere.

Az idén nem először jön létre egyházi rendezvény a város közreműködésével. Ilyen együttműködés révén került sor nemrég a Bartók teremben egy jótékony hangversenyre is, amikor 450 ezer forint adomány gyűlt össze a székelyföldi árvízkárosultak megsegítésére.

Ezzel összefüggésben Bölcskei Gusztáv a fesztivált beharangozó mai sajtótájékoztató alkalmával arról is tájékoztatta a média képviselőit, hogy a református egyház által szervezett országos gyűjtés során a Tiszántúli Református Egyházkerületben eddig 15 millió forint adományt gyűjtöttek össze az erdélyi árvízkárosultaknak.

A püspök azonban nem csak jó hírekkel szolgált. Felhívta a figyelmet arra a közös nyilatkozatra, amelyet ma tettek közzé Szebik Imrével, a Magyarországi Evangélikus Egyház püspökével a református egyház honlapján. Megdöbbenésükre szolgál ugyanis, hogy miközben már zajlik a zárszámadási törvény országgyűlési vitája, elmaradt az oktatási kiegészítő támogatásra vonatkozó, törvény által előírt egyeztetés az egyházakkal.

„A Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház érthetetlennek és elfogadhatatlannak tartja, hogy a törvény által garantált kiegészítő támogatás a törvényben meghatározott egyeztetések nélkül, egyoldalú változtatási javaslattal került a parlament elé. A kiegészítő támogatás és a kiegészítő támogatás számítási alapjának csökkentése veszélyezteti egyházaink közoktatási feladatainak ellátását, ellentmond az esélyegyenlőség követelményének, amely az egyházak által átvállalt állami feladatok finanszírozásának törvény által biztosított alapelve…

Keserűen tapasztaljuk, hogy a kormány törvénysértő módon vitte a javaslatot a parlament elé” – olvasható az egyházvezetők közös nyilatkozatában, amely azzal zárul, hogy ha az Országgyűlés érdemi egyeztetés és a idézett törvényhelyek megtartása nélkül fogadja el a köztársaság idei zárszámadását, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház kénytelen az Alkotmánybírósághoz fordulni jogorvoslatért.”

G.I.