Kultúra

2017.06.01. 19:44

Interjú: Miskolci Művek

Miskolc - A Miskolci Művek két oszlopos tagja, Faitli József, és Fortuna László "Tüsi" voltak Béres Szabi beszélgető partnerei, akik többek között meséltek nemrég megjelent új dalaikról is az olvasóknak.

Miskolc - A Miskolci Művek két oszlopos tagja, Faitli József, és Fortuna László "Tüsi" voltak Béres Szabi beszélgető partnerei, akik többek között meséltek nemrég megjelent új dalaikról is az olvasóknak.

Béres Szabi: Mikor és hogyan alakult meg a Miskolci Művek zenekar, kik alkotják jelenleg a csapatot?

Miskolci Művek (Faitli József): A történet valójában Tüsi (Fortuna László) bakancsos Edda-beli karrierjével kezdődött, mert ő az egyedüli Edda tag, aki Miskolcon maradt és itt éli az életét. Az Edda név természetesen foglalt, levédetett, de a Művek nem, mert abból sok van, vagy volt, mint pl. a Lenin Kohászati Művek, ezért határozta el, hogy Miskolci Művek néven alapít új zenekart. Ez kb. 8 éve sikerült is, amikor egy hajdúböszörményi koncerten látta Majoros Zsolt „Csumát” énekelni és meglátta benne az őserőt, és azt a hang karaktert, ami kb. Vikidál Gyula és Deák Bill Gyula között helyezkedik el félúton. Fukk Attila szinte minden miskolci zenekarban basszusgitározott már és a zene alapját és lüktetését adó dob-basszus összjátékban Tüsi és Fuki között nagyon jó az összhang. B.Tóth Attila szintén számos zenekarban megfordult már, évtizedes, - számos stílusban eltöltött - billentyűs karrier van a háta mögött. A zenekar akkor vált újra teljessé, amikor egy évvel ezelőtt Faitli „Elwood” József (civilben Dr. habil Faitli József a Miskolci Egyetem, Műszaki Földtudományi Kar oktatója) újra csatlakozott a csapathoz a gitáros poszton, mert ekkor kezdődtek a Játszóház demó felvételei.

Béres Szabi: Idén 4 új debütáló dallal jelentkeztek, mit lehet ezekről tudnunk?

Miskolci Művek (Faitli József): Tüsi fejében folyamatosan születnek a dalok és azokat számítógép segítségével, kezdetleges formában rögzíti is. Így történt ez a most debütáló Játszóház demó mind a négy dalával, amely alapján aztán minden zenekari tag a saját hangszerére eső részeket kidolgozta. Végül Tüsi, mint zenei rendező véglegesítette a felmerült ötleteket. A szövegvilág Csuma érdeme, mindegyik dal szövegét ő írta. Beszédesek a dalok címei, amelyek: Nincs válaszút, Engedj álmodni, Magyarnak lenni jó és a címadó Játszóház. A dalok értelmezését a hallgatóra bízzuk, mert ezek a szövegek többféleképp is értelmezhetők. A YouTube-on, a „Miskolci Művek Játszóház” szavakra a beépített kereső hozza a találatokat és ott minden dal meghallgatható, letölthető. Ezek nem igazi videoklipek, arra egyenlőre még nem futotta, de a dalok hangulatához illő képsorok fokozzák az élményt. Azt szeretnénk még kiemelni, hogy ezeken a felvételeken nincs géphang, még dobhang-minták sincsenek, csak zenészek által feljátszott hangok vannak és hogy a keverés is Tüsi munkája.

Béres Szabi: A nyári szezonban több rendezvényen is színpadra léptek, valamint most szombaton a miskolci közönségnek is bemutatjátok az új dalokat. A Corner Stage-ben, mivel készültök még?

Miskolci Művek (Fortuna László -Tüsi): Most elsősorban a hétvégén, szombaton este 21 órára, Miskolcon a Cornerbe (Játszóház a sarkon) meghirdetett demóbemutató koncertre készülünk, intenzív próbákon vagyunk túl. A műsor gerincét jól ismert klasszikus – főleg magyar - rock dalok alkotják majd, köztük számos kevésbé játszott bakancsos Edda dallal, amelyek közé csempésszük majd be az új szerzeményeket. A nyár jól indul a számunkra, július 2-án Romhányban a Pick Up Drive amerikai autós rockabilly találkozón fogjuk a táncban megfáradt rajongókat rock zenével csitítani fesztivál zárásként. Július 7-én Sóstófalván a Szittya Motoros Klub találkozóján saját közegünkben játszunk. Július 30-án pedig Szereden (Szlovákia) leszünk az Ismerős Arcok előzenekara.

Béres Szabi: Idei és jövőbeli tervek?

Miskolci Művek (Fortuna László -Tüsi): Valójában minél többet szeretnénk élőben zenélni, mert ez élteti a zenekart, és várjuk az ez irányú megkereséseket a Facebook profilunkra. Még van pár szerzemény Tüsi tarsolyában, így az ősszel valószínűleg új számok felvételeinek fogunk majd nekiállni.

Béres Szabi: Köszönöm a beszélgetést!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!