Kultúra

2016.02.25. 14:45

A jel, amely sokszor előny számukra

Miskolc - A zenekar a harmadik helyen végzett az amatőr zenekarok versenyén. Czinke Mátéval, a The Sign nevű miskolci alter rockzenekar tagjával beszélgettünk.

Miskolc - A zenekar a harmadik helyen végzett az amatőr zenekarok versenyén. Czinke Mátéval, a The Sign nevű miskolci alter rockzenekar tagjával beszélgettünk.

Az utolsó pillanatban, a leadási határidő előtt egy órával jelentkeztünk a XIXO Amatőr Zenekarok Versenyére – nyilatkozta a végzős Hermanos Czinke Máté. – Az elődöntőben elsők lettünk, a zsűri is pozitívan nyilatkozott rólunk, minden jól sikerült aznap.

Szeretnénk elérni, hogy a helyi és az országos rádiók játsszák a dalainkat.

A fináléban a sok metál- és rockbanda között üde színfolt volt a populárisabb alter vonalat képviselő The Sign. Máté ennek kapcsán arról is beszélt, hogy a tehetségkutatókon általában így szokott lenni, mert „itt”, keleten kevés a hasonló zenekar, ugyanis azok inkább Pest környékiek vagy dunántúliak. (A XIXO Zenekarok idei versenyében 3. helyen végzett a zenekar – a Szerk.)

– Borsodban és a korábbi „Acélvárosban”, Miskolcon rengeteg „vastaghúros” zenekar, metál- és punkbanda van, nagyon magas szinten. Ezt sokszor inkább előnyként éljük meg – fogalmazott. – Az első válogatón mi léptünk fel utoljára, és akkor elég nagy volt a kontraszt, sokakat meglepett a hangzás és az, hogy a gitárok mellett két emeletnyi szintetizátort is használtunk.

A zenekar 4 éves, és azóta csak a basszusgitárosuk új, ő egy esztendeje tag. Megtudtuk azt is, hogy a The Sign tagjai együtt kezdtek el zenélni, eleve így jöttek össze. A zenekart ifj. Váraljai Zoltán menedzseli szinte a zenekar hatodik tagjaként, barátként.

Templomba járnak

– Török Dani folyamatosan jár gitártanárhoz, én is tanultam Budapesten egy tanárnál, de klasszikus gitároztam is évekig, míg az öcsém zeneiskolában zongorázott – árulta el Máté. – Lehet, hogy sokak számára furán hangzik, de járunk gyülekezetbe és ott is zenélünk, olyan igazi mai gospelt. Ábelt ott ismertük meg, ő volt ott a dobos.

Előbb voltunk barátok, ezután lettünk zenekar. A dalszövegek korábban angol nyelvűek voltak, most már inkább magyarul írunk. Szerintem az nagy előny nálunk, hogy jól ismerjük egymást, és megvan az a bizonyos összhang köztünk, de a legfontosabb, hogy a dalok szövegeivel adni szeretnénk. Hála istennek, ahogy a világnézetünk, úgy a zenei példaképeink is hasonlóak.

Közös kedvencük a Coldplay, de néhány éve nagyon bejött nekik az Imagine Dragons vonal, az mindent vitt, voltak is nemrég a budapesti koncertjükön. Emlékezetes lehet az olvasók számára a 2014-es X-Faktorban elhangzott Radioactive feldolgozásuk, amellyel egészen a mentorházig jutottak.



A zenekarnak viszonylag kevés fellépése van, Máté nem tudja, miért alakult így eddig, most épp talán azért, mert ketten is érettségiznek a bandából és mert igyekeztek megválogatni a helyszíneket. – Eddig főként fesztiválokon léptünk fel, sok meghívásunk volt a miskolci polgármesteri hivatal rendezvényeire, amit ezúton is köszönünk.

Neveztek A Dalra is

Hogy miért The Sign? Nem ez volt az első ötlet a névre.

– Semmilyen különös sztorija nincs a névnek – magyarázta. – Írtam egy dalt néhány éve a Jel címmel, és valahogy ez a dal mutatott rá a zenei stílusra, ami jellemző ránk. A címet lefordítottuk, így lett a The Sign.

A repertoárjukat jelenleg is finomítják az átvezetőbeszédekkel együtt.

– Szeretnénk elérni, hogy a helyi és az országos rádiók játsszák a dalainkat, három rádióminőségű stúdiófelvételünk van jelenleg. Mindhárom dalt neveztük az előző évek eurovíziós dalversenyeibe, és bár megközelítettük a 30-as mezőnyt, eddig nem sikerült az élőműsorba kerülni, de nem adjuk fel! A dalok természetesen meghallgathatóak a Youtube oldalunkon.

- ÉM-JLI -


Névjegy: The Sign

Tagok:

  • Czinke Dániel (15): billentyűs hangszerek, vokál
  • Kollár Ábel (18): dob
  • Török Dániel (21): szólógitár
  • Czinke Máté (18): gitár, ének
  • Lajhó Ruben (20): basszusgitár, vokál
  • Stílus:

  • Alternative Rock
  • Szülőváros:

  • Miskolc
  • Születésnap:

  • 2011. szilveszter
  • Web:


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!