Kultúra

2008.03.13. 14:02

Kína Björk miatt még mindig mérges

<p>A külföldi művészeknek tiszteletben kell tartaniuk a kínai törvényeket, ha Kínában akarnak föllépni- jelentette ki csütörtökön az ázsiai ország kulturális miniszterhelyettese.</p>

Csu Heping még a március 1-i, sanghaji Björk koncerttel kapcsolatban beszélt erről. Az izlandi popénekesnő ugyanis a föllépése alatt Tibet függetlenségét hangoztatta. Ez pedig rendkívül kényes téma. Hiszen Kína Tibetet elidegeníthetetlen részeként tartja számon. Kína 1951 óta ellenőrzi Tibetet. Akkor hivatalosan azért érkezett az országba, hogy fölszabadítsa a buddhista államot.

Csu Heping Björk koncertjével kapcsolatban kiemelte: "a külföldi művészeknek meg kell érteniük a kínaiak érzéseit és törvényeit, és ezeket tiszteletben kell tartaniuk." Az izlandi sztár miatt egyébként a tárca a múlt héten közölte: lehet, hogy a jövőben még szigorúbb feltételeket szabnak a külföldi előadóknak kínai fellépésük előtt. Sőt azt is kilátásba helyezte, hogy tiltólistát készít a művészekről. Az ázsiai országban egyébként csak olyan dalt adhatnak elő a külföldiek, amely szövegét ellenőrizték a hatóságok.

Björk azzal ütötte ki a biztosítékot a kínai hatóságoknál, hogy sanghaji koncertjén, a "Declare Independence"(kiáltsd ki függetlenségedet) című dal alatt többször is azt kiáltotta, hogy "Tibet". A számot egyébként eredetileg Grönlandnak és a Feröer szigeteknek írta, amelyek Dániához tartoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!