Kultúra: szigorúbb gazdálkodás szükséges

Kultúra: szigorúbb gazdálkodás szükséges
A miskolci közgyűlés március elsejei ülésén elfogadta a város ez évi költségvetését. Kultúrára (is) kevesebb jut. Mennyivel? Hogyan élik meg az intézmények a nadrágszíj összehúzást?

Miskolc ez évi költségvetése röviden jellemezve: szűkösebb, mint a tavalyi. A város csökkenteni kényszerült a kiadásait, több feladat elhagyása mellett döntött, elsősorban a kulturális, sport- és a központilag kezelt feladatok területén. A kulturális intézmények kiadásaira az idén 1 milliárd 705,5 millió forint szolgál. Ez több, mint a tavalyi összeg, hiszen az energiaár-változás, bérfejlesztés szintre hozása mellett a Művészetek Háza éves működési költségét is biztosítja (tavaly még nem volt rá szükség) a Miskolci Szimfonikus Zenekar költségvetésében.

Fesztiválok, kiemelten

A takarékoskodás ellenére a korábban sikeres, hagyományteremtően ismétlődő programok ez évben is beépültek a költségvetésbe, ha néhány tételnél kevesebb is jut a megvalósításra. A kulturális és művészeti egyesületek részére ez évben is szerepelnek támogatások, itt új tételként jelenik meg a Hejőcsabai Fiatalok Egyesülete. (Ők fogják működtetni az újrainduló Gárdonyi művelődési házat.) Kulturális, vendégforgalmi feladatokra, illetve városmarketingre mintegy 100 millió forinttal jut kevesebb az idén. A város kiemelten támogatja a fesztiválokat. A feladatok egy része a Kulturális Mecénási Alapon keresztül valósul meg, olvasható a most elfogadott rendeletben, mecenatúrára viszont szintén kevesebb pénz jut, mint az előző évben.

Intézményenként

Dobrik Istvántól a Miskolci Galéria igazgatójától megtudtuk, a költségvetés biztosítja az előző évi összeget, már ami a dologi és a bérjellegű részt illeti. Ezen a téren még az inflációt is követi a kapott támogatás. Ugyanerről számolt be Sir László, a Miskolci Szimfonikus Zenekar igazgatója és Tánczos Tamás, az Ifjúsági és Szabadidő Ház igazgatója is. A szakmai munkára fordítható forrás azonban csökkent. Csak a szimfonikusoknál nem, ők 90 millióval többet kaptak a Művészetek Háza beindulása miatt. A helyzetük azért nem ennyire felhőtlen, fogalmaz Sir László, de nem kell a koncertek számát, a nívót csökkenteni. A galéria is szigorú gazdálkodást tervez folytatni az idén. Hatékonyabban szervezik majd a munkát (a létszámot nem érinti a döntés), a programjaikhoz azonban nem kell nyúlni. Feltéve, ha az idén is sikerül annyi pályázati pénzhez jutniuk, mint tavaly. Az Ifjúsági Háznak viszont alaposan át kell gondolnia, hogy mit tud vállalni ebben az évben. A nagy rendezvényeit megszervezi, de kisebb keretből. S van rendezvény, amit ezentúl csak két évente, mint például a Nemzetközi Dixieland Fesztivált.

Továbbra is megrendezik
– operafesztivál, a Diósgyőri Várfesztivál, a Díszelgő Alegységek és Fúvószenekarok Nemzetközi Fesztiválja, Kaláka Nemzetközi Folkfesztivál, a Formációs Táncfesztivál, a Tapolcai Nyár eseményei, az Ünnepi Könyvhét rendezvénye, az Adventtől Karácsonyig programsorozat, a Városi Szilveszter, a Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválja, Belvárosi Zenei Rendezvények.
A színház is visszafog
– Az állam is, a város is meghagyta a támogatásunkat – mondta Halasi Imre, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója. (A vele készült interjú március 3-án jelent meg.) – Ám ez nagy örömre nem ad okot, mert olyan mértékben volt alulfinanszírozott az elmúlt 10-11 évben a színház, ami a működôképesség szélére sodorta az intézményt. A jelenlegi önkormányzat tudomásul veszi, hogy indokoltan nehéz a helyzet, így nem akarja súlyosbítani.
Halasi Imre még elmondta, az előadások és a bemutatók számát is csökkenteniük kell majd, ám hogy miképpen, abban néhány héten belül döntenek.
Az irodalom több pénzt kap
Az Új Holnap című irodalmi, művészeti folyóirat több pénzt kap: az eddigi 3 millió helyett 6 millió szerepel a költségvetésben.
– Örülök, hogy a város támogatni kívánja a helyi irodalmat – mondta Dobrik István, a lap felelős kiadója. A folyóiratban a tervek szerint nagyobb hangsúlyt kap majd az irodalom a többi tartalomhoz képest. A főszerkesztő személye még nem ismert, valószínű, megpályáztatják a posztot. Az viszont tény, hamarosan – hosszú ideig nem volt – szerkesztőségük, azaz irodalmi műhely nyílik a Petró-házban. A tervek szerint júniusban, a könyvhétre jelenik meg a megújult lap első száma.
Fedor Vilmos a BOON-on!
A Borsod Online vendége lesz szerda délután 4 órától Fedor Vilmos, Miskolc alpolgármestere.
A beszélgetés fő témája a költségvetés, és ezen belül is az, hogy mennyi pénz jut a kultúrára. Várjuk kérdéseiket ma délig az editor@inform.hu címre, vagy a chat idején!

 

Kapcsolódó cikkünk: