Különvonattal Ortástetőre a LÁEV szárnyvonalán

Akt.:
Különvonattal Ortástetőre a LÁEV szárnyvonalán
Különvonattal Ortástetőre a LÁEV szárnyvonalán - © woodyka.hu
Miskolc, Ortástető – A LÁEV baráti köre az Északerdő Zrt. LÁEV Üzemigazgatósággal karöltve szombaton különvonatot indít a kisvasút menetrend szerinti vonatok által jelenleg nem használt szárnyvonalának Ortástető állomásáig.

Ezennel az őszi ruhába öltözött bükki erdők vadregényes világába hívják vendégeiket, vasútfotósokat és természetbarátokat egyaránt. Ortástető a szárnyvonal közel felénél, a Papírgyár elágazóállomástól hat kilométerre található. A vonal jelenleg sajnos csak idáig járható, innen Andókút még kb. három, Mahóca öt kilométerre található. A program keretében két járat közlekedik Ortástetőre: egy kirándulóvonat Miskolc-Dorottya utca – Ortástető és vissza viszonylatban, valamint egy fotósvonat Ortástető – Csanyik-Erdei Iskola (– Ortástető) viszonylatban.

A különvonatozáshoz kapcsolódóan az alábbi egyéni, ill. igény szerint vezetett programokat ajánlják a szervezők:

 • a Csanyiki Erdészeti Erdei Iskola bemutatása
 • erdei séta a közeli Vadasparkhoz, a Vadaspark megtekintése
 • a kisvasút használaton kívüli szakaszának egyéni bejárása tetszés szerint Andókútig, vagy akár Mahócáig
 • Andókúton egyéni szalonnasütési, bográcsozási lehetőség
 • Andókút és Mahóca között a Varbói Tanösvény bejárása
 • Ortástető után a 2010-es árvizek okozta töltésmegcsúszások megtekintése

Lesz fotós vonat is!

A Lillafüredi pisztrángtelep közreműködésével igény esetén fogyasztásra kész, vákumcsomagolású lillafüredi füstölt pisztráng lesz kapható a vonat utasainak. Egy csomag hal ára mérettől függően 600-1000 forint (3850 Ft,-/kg). A halvásárlásra csak megfelelő számú érdeklődő és előzetes igényjelzés esetén lesz lehetőség! Az erdei iskola megtekintése, a vezetett vadasparki séta, valamint a pisztráng vásárlás csak kellő számú érdeklődő esetén lehetséges! A szerelvény az időjárásnak megfelelő összeállításban a LÁEV kis nyitott és zárt személykocsijaiból fog állni. Vonógépként jelen tervek szerint hagyományos kivitelű Mk48-as mozdony fog szolgálni.

A kirándulóvonaton felül indítanak egy vasútfotós járatot is, ami Ortástetőtől Csanyik-Erdei Iskoláig (és vissza) közlekedik. A vonat völgymenetben kedvező napállás mellett, több fotómegállás során lesz fényképezhető a használaton kívüli vadregényes erdei szakaszon. A völgymeneti vasútfotós járatra kifejezetten csak a vasútfényképezés szerelmeseit várják, külön díj ellenében. Az ortástetői visszaérkezés után a szerelvény kihúz az állomás utáni töltésmegcsúszásokig, azaz a vonal járható szakaszának végéig. A fotósvonat Csanyik-Erdei Iskola állomásra való megérkezése után az erdei iskolát megtekintő vendégek szintén ezzel a járattal juthatnak fel Ortástetőre.


Tervezett menetrend

 • 9:30: indulás Miskolc-Dorottya utca állomásról
 • 9:55 : érkezés Csanyik-Erdei Iskola állomásra, az erdei iskola megtekintése, majd továbbutazás 12:00-kor Ortástetőre
 • 10:29: kirándulóvonat érkezése Ortástetőre
 • 10:45: fotósvonat indulása Csanyik-Erdei Iskola állomásig (Csak vasútfotósoknak, külön díj ellenében!)
 • 12:00: (fotós)vonat indulása Csanyik-Erdei Iskolától Ortástetőre (az erdei iskolát megtekintő vendégek számára is!)
 • 12:24: (fotós)vonat érkezése Ortástetőre; indulás a töltésmegcsúszáshoz
 • 15:35: indulás Ortástetőről Miskolcra
 • 16:25: érkezés Miskolc-Dorottya utca állomásra

Részvételi díj a kirándulóvonatra: felnőtteknek 1800 Ft,-/fő, gyermekeknek (14 éves kor alatt) 1200 Ft,-/fő. Részvételi díj a fotósvonatra: egységesen 1000 Ft,-/fő, a kirándulóvonat díján felül. A vonaton való utazás feltétele az előzetes regisztráció! Előre nem regisztrált utasok csak a szabadon maradó helyek függvényében szállhatnak fel a vonatra.

Jelentkezés / információ: lillavonat@gmail.com

ÉMSporthírek