Különös sorsközösség a fészkelő fecskékkel

Borsod-Abaúj-Zemplén – Kezdődik a fecskék költési időszaka, tilos a fészkekhez nyúlni!

Hazatérnek Afrikából a fecskéink és kezdetét veszi a költési időszak, amikor is tilos háborgatni őket, de távollétük idején, ősztől tavaszig is csak különösen indokolt esetben lehet levenni a házak homlokzatáról a fészkeiket. Ilyen indok általában a felújítás, ilyenkor engedélyt kell kérni a kormányhivataltól, mely a nemzeti park munkatársára bízza a terepszemlét és a döntést. Hazánkban elég szigorúak az állat- és természetvédelmi előírások, aki elpusztítja például a védett fecskét, az 3-5 évig terjedő börtönbüntetésre számíthat.

Nem ismerik az előírást

– Óriási gond, hogy több kivitelező cég nincs tisztában a kötelességeivel. Amint megkapja a rekonstrukcióra való megbízást, tüzetesen át kell fésülnie az épületet, megvizsgálni, van-e ott védett állatnak élőhelye, és, ha igen, a nemzeti park útmutatásait kell követni. Az Afrikából visszatérő madár feltehetően ide akar visszajönni és ugyanitt újraépíteni a fészkét, hagyni kell. Ezeket a házakat csak olyan vakolat boríthatja, melyen megköt a sár, mert ez a madár sárból épít lakóhelyet – magyarázta Lehoczky Krisztián, a Mályi Madármentő Egyesület elnöke, aki szerint úgy kell ezt elképzelnünk, mintha a „fecske is tulajdonosa lenne a háznak, vagy legalább haszon­élvezői joggal bírna”.

Bio rovarirtók

A molnár, füsti, parti és sarlós fecskéink mind védettek és hasznosak is. A füsti és a molnár fecskéink a leggyakoribbak. Hatékony vadászok, képesek akár több ezres kártékony repülő rovarállományt is megsemmisíteni az adott területen.

– Becsülnünk kell a fecskéinket és a denevéreinket! A madarak nappal, szürkülettől pedig a denevérek működnek bio rovarirtóként. Ez hatékony és természetes módszer, nem úgy, mint a helikopterről, repülőről szétszórt idegmérgek – hangsúlyozta Lehoczky Krisztián, aki szerint az ember házán lévő fecskefészek különös sorsközösséget teremt, hisz a védett fecske érdekeit is folyton szem előtt kell tartani.

– JA –