Különleges státust kaphat Szrebrenica

Különleges státust kínáltak fel a Boszniai Szerb Köztársaság területén lévő Szrebrenicának szerb politikai vezetők, miután a város parlamentje határozatot hozott a szerb entitásból való kiválásról.

Szrebrenicában 1995 nyarán a Hága által körözött Ratko Mladics vezetésével a boszniai szerb katonaság több mint nyolcezer bosnyák muzulmánt gyilkolt meg. Egy hónappal ezelőtt a Hágai Nemzetközi Bíróság Szerbia elleni ítéletében megállapította a népirtás tényét.

A szerb entitás területén lévő, most is többségében muzulmánok lakta város parlamentje a hétvégén határozatot hozott arról, hogy kiválnak a szerb entitásból. Ezt azzal indokolták, hogy a fentiek miatt a Boszniai Szerb Köztársaság kormánya elhanyagolja a város fejlesztését, szinte semmi pénzt nem adnak a gazdaság fellendítésére és az újjáépítésre.

A szerbek tiltakoznak a döntés ellen, szerintük ezzel a boszniai szerb miniállamot kívánják csupán destabilizálni. Christian Schwarz-Schilling, Bosznia nemzetközi helytartója szintén jogellenes és kivitelezhetetlen lépésnek tartja a kiválást. Ő a megoldást a város különleges státusában látja, elsősorban pénzügyi tekintetben, olyan módon, hogy a város mentesülne egy időre az adófizetés kötelezettsége alól. Hasonlóan vélekedett Milorad Dodik boszniai szerb kormányfő is, aki szintén készséget mutatott arra, hogy a város különleges státust kapjon, a kiválást azonban erélyesen elutasította.Sporthírek