Különleges sebészeti módszer mostantól Miskolcon is

Az új módszerrel végezték el az első a gerincműtétet
Az új módszerrel végezték el az első a gerincműtétet - © Fotó: Vajda János
Miskolc – Nem csak a műtét helye kisebb, az izomzatot sem teszik ki felesleges feszítésnek.

„A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Idegsebészeti Osztálya több mint fél évszázados múltra tekint vissza. Magyarország Egyetemi Idegsebészeti Klinikái és az Országos Intézet mellett rangsorban az első olyan kórház, mely az idegsebészeti ellátás csaknem teljes spektrumát lefedő szakmai profillal rendelkezik” – mondta el dr. Demeter Béla osztályvezető-helyettes főorvos azon a sajtótájékoztatón, amelyet egy új, különleges műtéti módszer bevezetése alkalmából tartottak tegnap az intézményben.

Dobogós helyen

Az Idegsebészeti Osztály gerincsebészeti profilja évek óta az említett intézetek profiljával megegyezik, sőt, főleg a traumás eseteket tekintve a dobogós helyet jelentő esetszámmal rendelkezik az országban.

„Az évek során mindig igyekeztünk lépést tartani a nemzetközileg javasolt technikák bevezetésével, lehetőség szerint a legmodernebb eszközök és módszerek alkalmazásával” – hangsúlyozta a főorvos. „Elmondható, hogy a hosszú szakaszra kiterjedő gerincdeformitásokat leszámítva – amelyek főleg az ortopédiai profilhoz tartoznak –, az osztály a gerinc összes szakaszának és betegségtípusának műtéti ellátására felkészült.”

Jelenleg is egy új módszer miskolci bevezetésére készülnek, mely az ország nagyobb gerincsebészeti centrumaiban az utóbbi pár évben már meghonosodott. Lényegében két lépcsőben, egy minimális invazív rögzítési technika és egy korábban részünkről ritkábban alkalmazott feltárási technika módosított és cizelláltabb formájának alkalmazásával – melynek lényege, hogy az izomzat nem sérül – a betegeknek egy gyorsabb rehabilitációt biztosító kombinált műtéti lehetőséget tudunk majd nyújtani – fejtette ki dr. Lajgut Attila osztályvezető főorvos. A megfelelő előkészületek, a hazai, nagy gyakorlattal rendelkező kollégákkal történt konzultáció és a megfelelő eszközpark beszerzése után terveztük az első ilyen műtétet, amelyet egy középkorú hölgyön végeztünk el – tette hozzá.

A műtétről

A gerincsebészetben az utóbbi években elindult a minimál invazív technikák térhódítása. A lényeg nem csak az, hogy a műtéti feltárás legyen kisebb, hanem, hogy a gerinc statikáját a legkevésbé befolyásolja a műtét, valamint, hogy az aktív gerincmozgató rendszer, az izomzat kevésbé legyen kitéve felesleges feltárásnak, feszítésnek. Egy gerincstabilizáló módszer során a gerincoszlop elülső részén, a csigolyatestek közé csont, műanyag vagy fém távtartókat (cage) – mely magyar gyártó terméke – helyeznek be, hátulról pedig többnyire csavaros-rudas rendszerrel rögzítik. A cél, hogy idővel ez a gerincszakasz fuzionáljon, összecsontosodjon.

Az új technika alkalmazásával szeretnék a gerincsebészet terén is legalkalmasabb és legmodernebb módszerekkel a betegek mielőbbi gyógyulását segíteni.

ÉM-PGY


Illusztráció
Miskolc - Olvasónk nem tudja fizetni a tb-t, ezért nem látták el a rendelőben. - Nem tudom fizetni a társadalombiztosítást, ezért, ha beteg vagyok, nem mehetek a háziorvoshoz – panaszolta egyik miskolci olvasónk. Véleménye szerint esete nem egyedi, még nagyon sokan küzdenek ezzel a problémával. –...

Dr. Nagy Gábor
Miskolc - Amikor a beteg nem akar meggyógyulni, akkor nehezebb az orvos dolga. Interjú: Nagy Gáborral. Nagy Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház orvosigazgatója, a szülészet-nőgyógyászat főorvosa mosolyog, amikor arról kérdezem, hogy mi, nők a rossz idő beálltával ki vagyunk-e téve annak, ...

A speciális gyógytorna nagyon sokat segíthet a gerincferdülésen
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Jaj, a gerincem! Ülj egyenesen! Ugye ismerősek a mondatok? Interjú: Glonczi Tamással. Sok gyermeknek és fiatal felnőttnek van gerincferdülése. Glonczi Tamás gyógytornásztól – aki a Diósgyőri Kórházban dolgozik – azt kérdeztük, hogy mi is a gerincferdülés. Sokakn...

Dr. Bezsilla János sebész főorvos
Miskolc - Sebészeti forradalom volt a laparoszkópos műtétek bevezetése. Interjú: Dr. Bezsilla János sebész főorvossal. A 21. századra felkészülve a sebészeti szakma is igyekszik megfelelni a fejlődő igényeknek. Ha valakinek olyan betegsége van, ami műtéttel gyógyítható, az legyen olyan beavatkoz...