Különleges leletek Budapesten

Régészet - Illusztráció
Régészet - Illusztráció
7 ezer évvel ezelőtti település nyomaira bukkanatak a régészek a római parton Budapesten. A feltárás azért is különleges, mert nemcsak egy korszak, hanem több egymást követő időszakból is találtak emlékeket, köztük egy vázát, amelyen feltehetően egy isten arcát ábrázolták.

A felső rétegben időszámításunk előtti 1-2. századból származó kelta eszközök, alatta késő bronzkori urnaedények kerültek elő, amelyekben még emberi hamvak is voltak. Ennél mélyebben az időszámításunk előtti 2. évezredből kutya-, két réteggel alatta, a 4. évezredből marhacsontváz került elő.

Az állatokat valószínűleg feláldozták. Emberi csontvázat is találtak, amit valamikor időszámításunk előtt 3900 és 3600 között temetethettek ide. A legérdekesebb lelet, egy váza darabja az új kőkorból maradt fenn, 7 ezer éves.

Szövéshez használt orsógombokat, kalapácsot sőt olyan kőzetet is kiástak, ami ezen a környéken nem természetes. Ez azt bizonyítja, hogy az itt élők kereskedtek egymással. Bizonyos értelemben balkáni, bizonyos értelemben nyugat-európai népcsoportok találkozóhelye volt ez a terület, földet tudtak művelni, gazdálkodtak – mondta Szilas Gáborrégész.