Látványos meteorhullást láthatunk péntek éjszaka

Akt.:
Különleges égi jelenségek - Látványos meteorhullást láthatunk péntek éjszaka
Különleges égi jelenségek - Látványos meteorhullást láthatunk péntek éjszaka - © Fotó: huffpost.com
Az őszi időszak legismertebb meteorraja a Leonidák – melynek maximuma november 17-ikére esik – egyike az idei esztendő azon kevés meteorrajának, amelyet holdfénytől mentes égbolton figyelhetünk meg – írja a National Geographic.

A meteorraj légkörben felizzó porszemcséit a 33 évente visszatérő Tempel-Tuttle üstökös szolgáltatja, a visszatérések alkalmával a legintenzívebb a csillaghullás is.

A történelem egyik legnevezetesebb meteorzáporát 1833-ban Amerikában ennek köszönhették az akkor élők. A mintegy 9 órán át tartó rendkívüli kitörés során óránként 25 ezer (percenként kb. 400) meteor villanhatott fel az égen. Az ehhez mérhető nagyságú kitörések persze igen ritkák, legutóbb 1966-ban történt hasonló esemény, szintén Észak-Amerika felett: a megfigyelők szerint a kezdetben óránként 40 meteorból alig két óra leforgása alatt másodpercenként 40 lett – olvasható a írja a National Geographic oldalán.

meteor-leonid-1833-2A Leonidák meteorzápora valóságos meteorvihar volt 1833-ban

Az idén egy gyengébb maximumot várnak a szakemberek, ami annyit jelent, hogy a maximum éjszakáján a megfigyelő óránként 8-10 meteort pillanthat meg. A maximum pontos időpontja 17-én kora este, magyar idő szerint 17:30 körül várható. Azonban a meteorok égi kiindulási pontja, a radiáns ekkor még nem látható hazánkból, csak később, 22 óra után jelenik meg a keleti horizonton, így ekkortól számíthatunk e raj tagjainak felbukkanására.

A Leonidák meteorjai gyakran fényesek, s e fényes hullócsillagokat az égen láthatóan megmaradó „füstnyom” követi, ezek néha percekig megfigyelhetőek maradnak.

A meteorok látszólagos kiindulási pontja az Oroszlán csillagkép fejénél található, és bár a kora esti órákban érkezik bolygónk a legtöbb porszemcse közé, a megfigyelésre az éjszaka közepén és második felében jobb esélyünk lesz.

A raj november legvégéig aktív marad, így a belőle származó meteorokat a hónap további éjszakáin is megpillanthatjuk.

Forrás: ng.hu.


Hortobágy - A Perseidák az egyik legismertebb, fényes meteorokat és sűrű hullást produkáló meteorraj, amely menetrendszerűen augusztusban „érkezik”. A legtöbb égi tüneményt augusztus 10-e és 15-e között láthatjuk, e napok egyikén járt a fényszennyezéstől mentes Hortobágyon Derencsényi István, és ör...

A Perseida-csillaghullás.
Szerdán éjjel különleges látványban lehetett azoknak része, akik az égre tapasztották a szemüket: ekkor történt ugyanis az idei Perseida-csillaghullás, a Perseidák nevű meteorraj szokásos augusztusi csúcsaktivitása. A leglátványosabb fotókból válogattunk. Bár a raj szerdán tetőzött, a hét végéig ...