Külön épületet kapnak a 8 millió éves fák

Külön épületet építenek a júliusban Bükkábrányban megtalált 8 millió éves mocsári ciprusfák számára Miskolcon. A világszenzációnak számító leletek konzerválását két hónapon belül meg kell kezdeni; a csaknem 5 méter magas fák azonban a múzeum jelenlegi épületében nem férnek el. Ráadásul speciális tartály szükséges a tartósításukhoz is. Azt, hogy pontosan mennyibe kerül a fák konzerválásához szükséges épület kialakítása még megbecsülni sem tudták a szakemberek.

A Miskolcra szállított 4 darab, 8 millió évesre becsült mocsári ciprusfát most faládákban tárolják a Herman Ottó Múzeum udvarán. Amíg nem találnak megoldást tartósításukra kutyás biztonsági őrök vigyáznak a világon is egyedülálló természeti értékekre.

Hétfőn délelőtt természetvédők, farestaurátorok és konzerválók tanácskoztak a múzeumban. A 16 fából álló mocsári cipruserdőre júliusban bukkantak rá Borsod megyében. A 2-3 méter széles és egykoron 70 méter magas fák maradványait a Mátrai Erőmű bükkábrányi bányájában találták meg. Azóta keresnek megoldást a szakemberek arra, hogyan lehetne eredeti állapotukban megőrizni a csaknem 5 tonnás, négy méter magas maradványokat. A mostani megbeszélésen csak hazai szakemberek vettek részt, szeptember 10.-én azonban nemzetközi tudóscsoport érkezik majd Magyarországra, akik segítenek majd a fák konzerválásában