Külföldről toboroz orvosokat a HospInvest – Heti Válasz

Romániai orvosokat toboroz a HospInvest, és Olaszországból hozna haza magyar doktorokat, hogy működtetni tudja az egri kórházat – írja a Heti Válasz. A lap információi szerint nettó félmillió forintot fizetne havonta az orvosoknak, miközben anyagi nehézségei miatt felszámolását kezdeményezték. Ha hozzájut az egri kórház évi 6,4 milliárd forintos tb-támogatásához, egy időre fellélegezhet.

A Heti Válasz emlékeztet, hogy a Heves Megyei Bíróság szeptember közepén azért semmisítette meg a privatizációs pályázat nyerteseként a HospInvestet kihirdető megyegyűlési határozatot, mert a győztes nem tudott olyan banki igazolást bemutatni, mely szerint az utóbbi három évben rendben kifizette volna az üzleti partnereit.

Az Állami Számvevőszék felhívta a figyelmet, hogy a HospInvest a fejlesztéseit nem saját forrásokból, hanem a tb-finanszírozás terhére felvett bankkölcsönökből fedezi. Eger évi 6,4 milliárdos tb-bevétele pedig több százmillió forint hitel felvételére nyújthat fedezetet. A HospInvest nehézségeit az okozza, hogy a rosszul finanszírozott kórházakból nem lehet annyit megtakarítani, hogy abból a menedzsment is megéljen, és fejlesztésekre is jusson.

A személyi feltételeknek az egri Markhot Ferenc Kórház a HospInvest nélkül sem tudott megfelelni, ezért volt ideiglenes működési engedélyük több osztályra. Hegyaljai Judit, az Egészségügyben és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus szakszervezetének intézeti vezetője viszont állítja: a kórház 166 orvosából 122 továbbra sem hajlandó a HospInvestnek dolgozni.

A cikk szerint a vállalkozás fejvadászokkal külföldről igyekszik orvosokat toborozni a kórházba. A Smart Staff Kft. olaszországi vendégorvosoknak szánt leveléből kiderül, hogy Milánóban, illetve Olaszországban élő magyar szakorvosokat keresnek. A dokumentumban kiemelt fizetést ajánlanak, minimum nettó 500 000 forintot. Az erdélyi Krónikában magyarul keresik az orvosokat, de van olyan több román nyelvű orvosi vagy állásközvetítő portál is, ahol csak románul adtak fel álláshirdetést, és a szövegben sem kérnek magyar nyelvtudást.

Az ügyben vizsgálódik a Gazdasági Versenyhivatal is, mert ha a cég novemberben átveszi az egri kórházat, akkor Heves megyében monopolhelyzetbe kerül. Torjákné Amberger Teréz, a GVH versenypolitikai irodájának vezetője szerint október 19-ig eldőlhet, zöld lámpát kaphat-e a cég. Ha igen, nincs elvi akadálya, hogy akár Magyarország összes kórházát átvegye – olvasható a lapban.