Külföldön plakátolunk

Külföldön plakátolunk
© MTI Fotó: Marjai János
Kételyekkel fogadtam a kormány hazai óriásplakát-kampányát, amellyel a külföldről ide érkező idegeneknek üzent, hogy mit és miként tartsanak tiszteletben hazánkban. Kíváncsi volnék, hogy a magyar nyelven megfogalmazott hangzatos mondatokat hány bevándorló értette meg. Igaz, ezt az apró bakit később azzal magyarázták, hogy az üzenet elsősorban az embercsempészeknek szólt. Szaniszló Bálint jegyzete.


A kormányzat a plakátkampányt a nemzeti konzultációra hivatkozva indította el, mert az alapján számukra az derült ki, hogy ezek a mondatok a magyarok többsége számára fontos üzenetek.

Ennek ellenére a plakátos üzengetésről nem mondott le országunk vezetése. A legújabb hírek arról szólnak, hogy külföldön, pontosabban a migráció kiinduló országaiban – Afganisztánban és Szíriában – helyezünk el óriásplakátokat, amelyeken helyi nyelveken lesz elriasztó szöveg feltüntetve. Rajta lesz – mondják – a készülő kerítés is, hogy még félelmetesebb legyen az üzenet. Én csak elképzelem, amint egy afgán, vagy szír megáll a plakát előtt, kibetűzi és elborzadva mondja a társának: „Nem megyünk Magyarország felé…”

– Szaniszló Bálint –