Külföldiekre támadtak Afganisztánban

Megölték a DHL nemzetközi szállítási vállalat két munkatársát a cég kabuli irodája előtt kitört lövöldözésben – közölték helyi tisztségviselők. A brit és dél-afrikai férfiak mellett még egy afgán biztonsági őr is meghalt. Közben bejelentették, hogy elraboltak két török állampolgárt, miközben a török külügyminiszter Afganisztánba látogatott, valamint két bangladesi munkást. A támadásokkal nem a tálibokat gyanúsítják.

Egyelőre nem egyértelmű, hogy miért tört ki a lövöldözés a DHL afgán fővárosban található irodája előtt, amelyben a két külföldi, és az afgán biztonsági őr meghalt. Egy magas rangú rendőrtiszt szerint a lövések előtt a külföldiek valamin összevitatkoztak néhány afgánnal, és szerinte nem tálib támadás történt. A kabuli helyettes rendőrfőkapitány elmondta, hogy további két ember megsebesült, de róluk nem közöltek bővebb információkat.

A DHL tulajdonosának, a német postának a berlini szóvivője közölte, hogy a megölt külföldiek a szállítási vállalatnak dolgoztak. Az afgán rendőrség szerint a cég kabuli igazgatója, és annak helyettese voltak az áldozatok.

Közben a pakisztáni határhoz közel eső Khost-tartomány kormányzója bejelentette, hogy a területen elraboltak két török állampolgárt, afgán sofőrjükkel és tolmácsukkal együtt. Arszala Dzsamal szerint a törökök egy rádióadó-torony építésében vettek részt a pakisztáni határ közelében, és visszafelé tartottak Khost városába, amikor útközben elrabolták őket.

Az éppen kabuli látogatáson lévő török külügyminiszter egy sajtótájékoztatón aggodalmának adott hangot, és reményét fejezte ki, hogy minél hamarabb és sértetlenül ki fognak szabadulni. Az emberrablást úgy tűnik bűnözők követték el – közölte az afgán külügyminiszter ugyanazon a sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy már keresik az elkövetőket. A tálibok szóvivője tagadta, hogy ők állnának az emberrablás mögött, és a bűnözőket vádolta meg az elkövetéssel.

Pénteken pedig két bangladesi munkást raboltak el az ország közepén lévő Ghazni-tartományban.