Külföldiek, romák együtt takarították le a bemocskolt roma holokauszt emlékmûvet

60-70 ember, köztük külföldiek és romák együtt takarították le a fõvárosi Nehru parkban álló roma holokauszt emlékmûvet szombaton. Az akciót kezdeményezõ Clemens Prinz, a Tilos Rádió német nyelvû mûsorának munkatársa a Független Hírügynökségnek elmondta: immár harmadszor kenik be valakik kutyaürülékkel az emlékmûvet, és mivel a hivatalos szervek nem vállalták ennek eltávolítását, õ maga szervezte meg a takarítást.

Az osztrák rádiós azt is elmondta: elõször novemberben vette észre, hogy valakik meggyalázták a roma holokauszt emlékmûvet. Akkor még megpróbálta kideríteni, hogy ki az illetékes a kutyaürülék eltávolítására. A kerületi önkormányzatnál azt a választ kapta, hogy õk már többször letakarították az emlékmûvet, pedig az a fõváros dolga lenne. Mivel nem történt semmi, Clemens Prinz néhány külföldi barátjával összefogott és maga mosta le a szobrot. Hozzátette: náluk Ausztriában az a szokás, hogy ha nincs más, az emberek nem várnak, maguk oldanak meg egy ilyen feladatot..

A rádiós azt is elmondta: az eset decemberben megismétlõdött, akkor már 30-40 ember fogott össze, hogy letakarítsa az emlékmûvet. A most szombati akciónál már 60-70-en voltak. A kezdeményezõ hozzátette: természetesen örült, hogy ilyen sokan, köztük romák is részt vettek az akcióban, de szerinte az emlékmû lemosása nem elsõsorban az õ feladatuk, hiszen a roma holokausztért sem õk, “hanem mi, nem romák vagyunk a sárosak”.Sporthírek