Külföldi tarifák okozhatnak bosszúságot

Külföldi tarifák okozhatnak bosszúságot
Többszörösére nőhet azoknak a figyelmetlen mobilosoknak a telefonszámlája, akik még Magyarországon, de valahol a határ közelében használják telefonjukat és nem veszik észre, hogy az automatikusan egy külföldi szolgáltatóra kapcsolt át.

Az ilyen, úgynevezett szándékolatlan roaminggal kapcsolatban több panasz is érkezett az utóbbi időben, a belföldi utazások szaporodásával a Nemzeti Hírközlési Hatósághoz (NHH), amely interaktív térképet készített arról, hol érdemes fokozottan figyelni.

Takács Péter, az NHH hírközlési fogyasztói jogok képviselője azt ajánlja a mobilosoknak, hogy állítsák át telefonjaikat az automatikus hálózatválasztásról a kézi beállításra, figyeljék telefonjuk kijelzőjén, hogy aktuális szolgáltatóként melyik cég neve szerepel rajta, illetve ellenőrizzék telefonjuk beállítását, ha egy külföldi szolgáltató üdvözlő sms-e érkezik rá.

A hírközlési hatóság csütörtökön mutatta be azt a www.nhh.hu oldalon keresztül is elérhető térképet, amely bemutatja, hogy az országhatáron belül hol nagy az esélye az időnként jelentős pluszkiadásokat is jelentő szándékolatlan roamingnak. A szándékolatlan roaming nemcsak közvetlenül a határ mentén, hanem olyan népszerű belföldi üdülőhelyeken is jelentkezhet, mint Esztergom, Győr, Sopron, Szeged vagy Gyula.

Roaming környezetben sokkal drágább telefonálni, sms-t küldeni vagy internetezni, ráadásul még az itthon egyébként ingyenes hívásfogadásért is fizetni kell, uniós tagországban működő cég esetében 71 forintot, míg EU-n kívüli szolgáltatónál akár 95-380 forintot is. Hiába belföldön bonyolódott a hívásforgalom, a szolgáltatók ilyenkor ezekkel a költségekkel megemelt számlát postázzák a gyanútlan előfizetőknek és innentől kezdve már csak a jószándékukon múlik, hogy részletfizetést adnak-e, vagy valamilyen kedvezményt belőle.

Kapcsolódó:

  • FIFA 09 képek
  • Bill Gates visszavonul
  • 38 év fegyház hackelésért
  • Törvénytervezet az illegális letöltések ellen
  • Tortát küldött a Microsoft
  • Multimédia rovatunk hírei
  •