Külföldi sajtó – Német lapok a kelet-európai gazdaságról és a hajléktalanokra vonatkozó szabályozásról

    Berlin, 2012. május 11., péntek (MTI) – Németországban a Frankfurter Allgemeine Zeitung című konzervatív lap a kelet-európai gazdaságról, a Berliner Zeitung pedig internetes kiadásában a hajléktalanokra vonatkozó szabályozásról írt.

 

A Frankfurter Allgemeine Zeitung című német konzervatív lap egy Bécs környékén honos, különböző szőlőfajtákból készített borfajta, a Gemischter Satz nevét választotta a kelet-európai gazdaságok kilátásait elemző cikkéhez. A szerző, Michaela Seiser írása elején kifejtette: Európában “a posztkommunista piacok továbbra is a növekedés egyik motorját alkotják”, hiszen továbbra is nagy a felzárkózási szükséglet a javak, szolgáltatások és az infrastruktúra területén egyaránt, ebből adódóan a GDP-növekedési ütem 2-3 százalékos, jóval meghaladja a Nyugat-Európát jellemző mértéket. Ugyanakkor a térség korántsem egységes, az államadósságot tekintve például az alacsony mértékű eladósodottság a jellemző. A kivétel Magyarország, “a régió egykori mintatanulója, ahol a GDP négyötödét kitevő adóssághegy tornyosul, a nemzeti konzervatív kormány pedig kiszámíthatatlan gazdaságpolitikát folytat” – írta Seiser. A bécsi Raiffeisen Research vezető elemzőjét idézve hozzátette: az államkötvény-piacon mindenekelőtt lengyel, román, török és orosz papírok vásárlása tanácsolható, magyar állampapírt pedig “kockázatkedvelő befektetők” figyelmébe lehet ajánlani.

A Berliner Zeitung című baloldali lap az internetes kiadásában egy olyan cikket közölt a hajléktalanokra vonatkozó magyarországi szabályozásról, amelyet a lap nyomtatott kiadásában április 18-án már közöltek, csaknem változatlan formában. Silviu Mihai budapesti riportja akkor Hajléktalan = bűnöző címmel jelent meg, ezúttal pedig a Pénzbírság hajléktalanságért címet kapta. A szerző írásának elején kiemelte, hogy “Magyarországon pénzbüntetésre ítélnek embereket azért, mert az utcán élnek”. Megjegyezte: a tavaly decemberben hatályba lépett új törvény miatt az ENSZ is tiltakozik. A budapesti viszonyokat bemutatva kiemelte: “az elrettentés olyan jól működik”, hogy sok hajléktalan elkerüli a nyolcadik kerületet.

Címkék:


További hírek a Magyarország kategóriából

Sporthírek