Helyi közélet

2015.07.01. 12:15

Aki beleszeretett a kávéba - Arcok a megyéből: Prácser Hajnalka

Tokaj - Prácser Hajnalka a kézműves kávét szeretné meghonosítani Tokajban.

Tokaj - Prácser Hajnalka a kézműves kávét szeretné meghonosítani Tokajban.

Vagyunk még néhányan, akik emlékszünk arra, amikor a presszókban szinte fehéredésig főzték a zaccot, vagy ha ennél jóval becsületesebbek voltak, akkor a zacc arányát némi friss darálással enyhítették.

Kettős szerelem

– A szüleim is mesélték – mondja Prácser Hajnalka, a Tokaji Kávépörkölő Manufaktúra és Kávéház vezetője. – Ha mi is ezt csinálnánk, lehúzhatnánk a rolót, de a cél éppen az, hogy megismertessük a vendégeinkkel a valódi kávé élvezetét.

A város központjában lévő épület korábban lassú pusztulásra volt ítélve.

– A férjemmel Kaliforniában ismerkedtem meg. Rengeteg kávézót bejártunk és szépen lassan a kávéba is beleszerettem. Amikor hazaköltöztünk, akkor elgondolkoztam azon, valamit kezdeni kellene a családi tulajdonban lévő romos épülettel, és akkor találtam ki, hogy felépítünk itt egy kávépörkölő manufaktúrát. Nem tudom, minden családban így van-e, de a miénkben mindenesetre nagyon meglepett, hogy mindenki azonnal és bőszen helyeselni kezdett. Ezért nem is maradt más választásom.

Nulláról

Vannak olyan vállalkozások, ahol már vagy csak bele kell ülni a szinte készbe, vagy vannak kitaposott ösvények, amelyeken el lehet indulni.

– A miénk egyikbe sem tartozott, itt mindent a nulláról kellett felépíteni. Ismerősökkel beszélgetni, internetet böngészni, kapcsolatokat felkutatni és kiépíteni. A mostani eredményben, abban, hogy van egy stabil beszállítói hátterünk, egy berendezett kávézónk, ahol a tárolástól a pörkölésen át a kávé elkészítéséig, a keverékek kialakításáig mindent magunk csinálunk. Ez egy szakma, ezt csak megszállottan lehet csinálni. Bejövünk reggel, elindítjuk a próbafőzést, hogy a vendég csak olyan kávét kapjon, amit mi is szívesen meginnánk, folyamatosan figyeljük a páratartalmat, hogy mikor és mennyit kell módosítani a pörkölési időn, és a többi és a többi. Ezek számunkra fontosak, ebből a vendégeknek semmit sem kell tudniuk, nekik csak az a dolguk, hogy jól érezzék magukat és lehetőleg máskor is minket válasszanak.

- ÉM-BG -


Miskolc - Pénteken tartották a hivatalos bemutatóját a Drót kávénak a miskolci Drót Bisztróban. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában