Külföldi sajtó Magyarországról – Spiegel Online

Akt.:
Magyarország nacionalista kurzusa: az Orbán-betegség
Magyarország nacionalista kurzusa: az Orbán-betegség
Berlin – A Spiegel Online német hírportál az európai migrációs válságban követett magyar kormánypolitikáról közölt elemzést.

Keno Verseck Magyarország nacionalista kurzusa: az Orbán-betegség című írásában úgy vélte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök “félelmet gerjeszt” a menekültekkel szemben, “rágalmazza a +liberális blabla-Európát+” és nagy “esélyt szimatol” a jelenlegi válságban, hiszen “modelljét” jól fogadják Délkelet-Európában.

A szerző kifejtette, hogy a kormányfő az utóbbi években “radikálisan átalakította” Magyarországot, most pedig “Európa és az EU” következik; úgy vélte, Európának meg kell őriznie etnikai-kulturális összetételét, és ezért a határok lezárásával le kell állítani a bevándorlást. Orbán már régóta “meggyőződéses euroszkeptikus”, de “Európa-ellenes beszédeinek eddig túlnyomórészt belpolitikai funkciói voltak”, ezúttal viszont hosszú távú programként fogja fel “a liberális Európa ellen intézett hadüzenetét”. Ezt igen komolyan veszi, ezt jelzi legutóbbi rádióinterjúja is, amelyben a terrorveszélyre hivatkozva kevesebb uniós és több nemzetállami megoldást sürgetett, és úgy vélte, hogy módosítani kell az uniós szerződéseket – írta a Spiegel Online szerzője.

Egyebek között hozzátette, hogy egyelőre nem indult Orbán Viktor iránymutatását követő közös kelet-európai kezdeményezés az EU reformjára, de a menekültválság és különösen a párizsi merényletek révén a Baltikumtól Bulgáriáig egyre inkább terjed az kételkedés Európával szemben, és vezető kelet-európai politikusok növekvő csodálattal nyilatkoznak “Orbánról és az EU-hoz intézett hadüzenetéről”.

– MTI –