Külföldi sajtó Magyarországról – Rzeczpospolita, Der Standard

Akt.:
Külföldi sajtó Magyarországról - Rzeczpospolita, Der Standard
Külföldi sajtó Magyarországról - Rzeczpospolita, Der Standard
Varsó, Bécs, 2012. október 19., péntek (MTI) – A Rzeczpospolita című konzervatív lengyel napilap pénteki kommentárja szerint a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott harcban Orbán Viktor elszámította magát és vereséget szenvedett.

Az újság szerint az, hogy a magyar kormányzat adóemelésről döntött, kudarcot jelent. A cikk szerzője azt írta, hogy az ország pénzügyei tényleg siralmas helyzetben voltak, amikor Orbán Viktor átvette az irányítást. Megkérdőjelezi ugyanakkor, hogy a kormány “valóban megtett-e mindent” az adóemelés elkerülése érdekében.

A magyar kormányfő “kezdetben bátor reformprogramot indított el”, de nem volt realista, mert nem vette figyelembe a legsötétebb forgatókönyveket, és a nagyobb politikai kockázatoktól tartva nem vállalta a radikálisabb megszorításokat – olvasható az elemzésben.

A cikkszerző úgy vélekedik, hogy az IMF-nek hadat üzenve a miniszterelnök elszámította magát, érzelmei a hideg számítás fölé kerekedtek, ezért kell most bevezetnie a magyar gazdaságot fékező megoldásokat. Az eset tanulsága szerinte az, hogy a válság idején takarékosságra kell törekedni, mert aki ezzel késik, annak a politikailag súlyos következményekkel járó megszorításokkal kell számolnia.

http://www.rp.pl/artykul/9158,943782-Lekcja-z-Wegier–oszczedzac-bardziej.html

A lengyel lap egy másik cikkében megszólaltatta Maja Goettiget, a KBC Securities Kelet-Közép-Európával foglalkozó vezető közgazdászát és stratégáját. Az elemző véleménye szerint a bankadó megtartása megnehezítheti a megállapodást az IMF és Magyarország között, mivel az IMF a megállapodás egyik feltételéül támasztotta a bankadó megfelezését, majd teljes eltörlését.

http://www.rp.pl/artykul/219263,943791-Wegrzy-podnosza-podatki.html

A Der Standard a cigány szervezetek által szervezett szerdai miskolci demonstrációról közölt tudósítást. A vezető osztrák liberális lap kiemelte, hogy először léptek fel jól szervezetten a miskolci romák. “Nem ez volt az első roma demonstráció a szélsőjobboldali Jobbik felvonulása ellen, de ez volt az első, ami ilyen jól szervezett volt és amelyiknél ilyen sok egyesület működött együtt” – fogalmazott Adelheid Wölfl zágrábi és miskolci keltezésű írásában. A szervező egyesületek képviselői szerint a rendőrség nagyon szakszerűen járt el, és most először elegendő rendőrt vezényeltek ki a romák védelmére – írta a lap. A romák többségénél nem talált kedvező fogadtatásra egy “roma gárda” felállításának ötlete a Magyar Gárda fenyegetéseire adandó válaszként – írta a tudósító.

http://derstandard.at/1350258766523/Ungarns-Roma-formieren-sich-gegen-Jobbik

– MTI –További hírek a Magyarország kategóriából

Sporthírek