Külföldi sajtó Magyarországról – Olasz lapok

Akt.:
Róma, 2015. szeptember 27., vasárnap (MTI) – Az európai országokban tapasztalható nacionalizmust elemezve a La Stampa című olasz lap aláhúzta, hogy “Orbán Magyarországán a magyarok soha nem voltak még jobban a politikai szabadság súlyos korlátozásai ellenére sem”.

Az újság ugyanakkor úgy vélte, hogy a magyar nacionalizmus is nélkülözi a “gazdasági messzelátást”, mivel a kiemelt gazdasági növekedés mellett a demográfiai csökkenés miatt Magyarország “sokat nyerne a bevándorlókkal (…) és a gazdaságnak életfontosságú szüksége van a munkaerőre”.

A L’Avvenire, az olasz püspöki kar (Cei) napilapja A lepkék és a szögesdrót című cikkében a pengésdrótból épített magyar határzárról írt.

A szerző azt kérdezte, miért nem volt elég az egyszerű szögesdrót. Magyarországnak “katonai szükségletei vannak, arra van szüksége, hogy “még nagyobb fájdalmat” okozzon azoknak, akik megpróbálnak áthatolni a kerítésén, és ez a pengésdrót-kerítés nagyobb fájdalmat okoz. Magyarország azt akarja, hogy azon a határon tényleg senki ne keljen át, nagy vagy kicsi, nappal vagy éjszaka. Erre a célra ott vannak az aknák (…) De az aknák gyilkolnak. A szögesdrót sebez…” – fogalmazott a l’Avvenire.

A napilap szerint a Magyarországon használt “kegyetlenebb” minden más eddig használt hagyományos szögesdrótnál. Hozzátette: az emberi elkeseredés mindenhol talál kibúvókat, és a l’Avvenire az egykori mauthauseni koncentrációs táborból való egyik sikeres szökést hozta fel példaként.

– MTI –