Külföldi sajtó Magyarországról – Német lapok a menekültválságról

Akt.:
Magyarország az "utálatos arcát mutatja a világnak".
Magyarország az "utálatos arcát mutatja a világnak". - © Fotó: spiegel.de
Berlin, Belgrád, 2015. szeptember 12., szombat (MTI) – Németországban a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív lap és a Der Spiegel című hírmagazin, Szerbiában pedig a Blic című napilap a menekültválsággal kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal szombaton.

A FAZ Németországnak Németországnak kell maradnia címmel közölte Reinhard Müller vezércikkét, amely szerint “ha a magyar miniszterelnök úgy vélekedik, senki nem követelheti meg, hogy hazája megváltozzon, akkor lemaradt valamiről: az európai egyesülésről”.

Az EU összes tagja együttműködésre kötelezte magát, és az európai bíróságok és vezető testületek döntéseit is követniük kell, “ugyanis valamennyien ebben egyeztek meg” – tette hozzá a szerző.

Ugyanakkor mindez nem azt jelenti azt, hogy nincsenek nemzeti érdekek, csak európaiak, és ugyan a menekültválság kiemeli a “közös ügyet”, de azt is megmutatja, hogy “minden államnak vannak saját igényei” – írta a FAZ szerzője, aláhúzva, hogy ez is természetes, hiszen “az EU nem egy állam”.

Kiemelte: amíg az európaiakból hiányzik az akarat, hogy egységes néppé, nemzetté váljanak, nemcsak jog fűződik a nemzeti érdekek érvényesítéséhez, hanem kötelesség is, természetesen az európai szerződés keretei között.

A németországi helyzetről egyebek között azt írta, hogy a menedékjog mint alapjog nem ismer felső határt, de az államok befogadóképességének van határa. Érthető, hogy a kancellár nem akarja megjelölni a bevándorlók maximális számát – írta a FAZ szerzője, hozzátéve, hogy e mögött az a várakozás áll, hogy a bevándorlók száma egyszer majd “elér egy határt”.

“De akkor már késő lesz” – írta a FAZ szerzője.

A Der Spiegel Az atyai vezető címmel közölt portrét Orbán Viktorról Jan Puhltól, aki kiemelte, hogy a magyar miniszterelnök “a menekültválság politikai nyertese”, a lakosság “támogatja kemény irányvonalát, más európai országok követik példáját”.

A cikk szerint a menekültek ezekben a napokban “ellenséges és nem vendégszerető” országként érzékelik Magyarországot, éppen úgy, ahogyan Orbán Viktor szeretné. Magyarország az “utálatos arcát mutatja a világnak”.

A szerző egyebek között kifejtette, Orbán Viktor “mindig tudja, hol áll az ellenség, ez a hatalomgyakorlásának rendező elve”. Hozzáfűzte: Orbán “atyai vezető akar lenni: befelé szigorú, kifelé erős, a keresztény hagyományok őrzője és védelmező a globalizáció hányattatásaival szemben”.

A politikust 2014-ben újraválasztották, ezután viszont gyengülni kezdtek a támogatottsági mutatók, a gazdaság csak lassan növekedett, a Fideszről elterjedt, hogy korrupt és a szélsőjobboldali Jobbik elnyert előle néhány polgármesteri pozíciót, “de aztán a menekültek a miniszterelnök segítségére siettek” – írta a Der Spiegel szerzője.

A Blic című belgrádi napilap szombaton “gonosz szomszédnak” és “Európa szívéből származó fasisztának” nevezte Orbán Viktor miniszterelnököt. A kormányfőről a címlapon közölt fotón a bajusz helyén az Orbán, te szégyen felirat állt.

A legnagyobb példányszámban eladott szerb lap szerint Orbán Viktor – “Európa migránsoktól való önjelölt megmentője” – kemény fellépésével éppen azokat háborította fel, akiket állítólag véd.

A cikk úgy fogalmazott, hogy a magyar kormány 3800 katonát küldött a határra, és felhatalmazta őket azzal, hogy gumilövedékeket és könnygázt vessenek be abban az esetben, ha összetűzésre kerül sor az Európába vágyó migránsokkal.

A Blic szerint ez újabb erőszakot fog szülni, még annál is rosszabbat, mint amilyet a jobboldali televíziós operatőr, László Petra követett el, amikor a kislányát vivő szíriai menekülttől “védte magát”. Emellett a cikk szerint erőszakra lehet számítani azt követően is, hogy Orbán Viktor kijelentette: a jövő héttől a rendőrség határozottabban lép majd fel a migránsokkal szemben, mert azok az utóbbi néhány napban megtagadták az együttműködést, megszállták a vasútállomásokat, és nem engedték nyilvántartásba vetetni magukat.

A Blic szerint a magyar miniszterelnök “hadilábon áll” az Európai Unióval, Brüsszel mégsem kifogásolta, hogy a déli határon kerítést emel. Hozzátették, hogy azokra a képekre sem érkeztek éles bírálatok, amelyeken az látszik, hogy embertelenül bánnak a szíriai és más migránsokkal. “Éppen csak felrótták neki, hogy nyíltan kijelentette: nem szeretne muszlimokat Magyarországon, és keresztényként védi Európa határait a muszlim inváziótól” – áll a cikkben.

– MTI –


“Ki a felelős a menekültekért?”

“Finoman szólva igazságtalan Magyarországot elítélni a migránsokkal szembeni érzéketlen – sőt, rasszista – bánásmódért, amikor az elítélőnek messze nagyobb a felelőssége a válságért.” “Igen, Amerika, rólad beszélek” – írta Steve Hilton (David Cameron brit miniszterelnök magyar származású volt tanácsadója) a The New York Times című amerikai napilap online kiadásában megjelent vendégkommentárjában.