Külföldi sajtó Magyarországról – Német lapok a magyar belpolitikáról és gazdaságról

Berlin, 2012. május 14., hétfő (MTI) – Németországban a Frankfurter Allgemeine Zeitung című konzervatív lap hétfői számában beszámolt a német nyelvészeti és költészeti akadémia konferenciájáról, amelyen a véleményszabadság magyarországi helyzetéről is tartottak eszmecserét, a Handelsblatt című üzleti lap az Audi és a Mercedes magyarországi beruházásairól írt, a Der Spiegel című hetilap pedig az új mobilszolgáltatóra vonatkozó tervekről közölt beszámolót.

 

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap Veszélyben a szabad szó címmel a német nyelvészeti és költészeti akadémia (Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung) A nyelv és a szépirodalom sérülékenységéről – Ukrajna és Magyarország példáján (Über die Verletzbarkeit

von Sprache und Dichtung – Zum Beispiel Ungarn und die Ukraine) című konferenciájáról közölt beszámolót. A szerző, Sandra Kegel megjegyezte: “nemcsak Ukrajnában, hanem Magyarországon is a politika céltáblájává váltak a művészek”. Hozzátette: a közelmúltban tapasztalt magyarországi fejlemények is “nyugtalanítók”, hiszen “kiadók és tévétársaságok elleni állami túlkapásokról, értelmiségiek zaklatásáról, etnikai nacionalizmusról és politikai uniformizálódásról hallani”. A konferencián felszólaló magyar értelmiségiek – Dalos György, Földényi F. László és Miklós Tamás – beszámolói alapján Kegel kifejtette: “a korábbi Magyar Köztársaságot már csupán Magyarországnak nevezik”, az alkotmány pedig “nem magyar állampolgárokról beszél, hanem csak magyarokról”. Hozzátette: idegenellenes és antiszemita “kirohanások” is előfordulnak, amelyek azonban “nem fordítják ki a sarkából” a parlamentáris berendezkedést, de “hozzájárulnak az ország morális széteséséhez”.

A Handelsblatt című üzleti lap Az Audi felveszi a versenyt a Mercedesszel című beszámolójában az Audi győri üzemében zajló fejlesztésekről és a Daimler kecskeméti Mercedes-üzeméről írt. A szerző, Stefan Menzel megjegyezte: az Audi és a Mercedes “a súlyos gazdasági és politikai helyzet ellenére elégedett Magyarországgal”. Az utóbbi időszakban a kormány gazdaság- és adópolitikája a nemzetközi bírálatok kereszttüzébe került, most azonban a kormány “több stabilitást és nyugalmat ígér” – tette hozzá, megszólaltatva Cséfalvay Zoltánt, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárát, aki a Handelsblattnak elmondta, hogy a reformok “gyakorlatilag” befejeződtek, és a kormány a továbbiakban nagyobb hangsúlyt helyez tervei megismertetésére, magyarázatára.

A Der Spiegel című hetilap hétfői keltezésű számában az új mobilszolgáltatóra vonatkozó tervekről közölt beszámolót Mobilok terv szerint címmel. A lap megállapította: “Orbán Viktor miniszterelnök folytatja nacionalista vonalvezetésű gazdaságpolitikáját”. Az állami tulajdonban lévő új szolgáltatóra vonatkozó elképzelést a versenytárs magáncégek “a tervgazdasághoz való visszatérésként” értékelik, és attól tartanak, hogy az állami cég “adóforintokból finanszírozott” olcsó ajánlatokkal jelenik meg a piacon. A terv bírálói szerint a vállalkozás akkor lehet nyereséges, ha valamennyi állami hivatalt és alkalmazottat az “állami mobilok használatára kötelezik”. A kormány akár a frekvenciagazdálkodás területén is megkülönböztetett elbírálásban részesítheti a céget, de közbeszólhat az Európai Bizottság versenyjogi igazgatósága – jegyezte meg a Der Spiegel, hozzátéve, hogy “Orbán viszonya Brüsszellel egyébként is terhelt”.