Külföldi sajtó Magyarországról – Német lap a felsőoktatási törvény módosításáról

Berlin – A felsőoktatási törvény módosításával kapcsolatban közölt cikket szerdai számában a Süddeutsche Zeitung című német liberális napilap.

A Figyelmeztető lövés Brüsszelből című írásában Daniel Brössler kiemelte, hogy az Európai Bizottságot foglalkoztatja a magyar kormány fellépése egy “liberális budapesti egyetemmel” szemben, de Magyarországra valószínűleg még egy kötelezettségszegési eljárás sem lesz hatással.

Orbán Viktor szerdára tervezett európai parlamenti (EP-) felszólalásával kapcsolatban kifejtette, hogy a miniszterelnök nem akarja kihagyni a lehetőséget, hogy “személyesen idegesítse” az EP-képviselőket. Ezt már többször megtette, de ezúttal valószínűleg kissé másként alakul, mert az Európai Bizottság is foglalkozik Magyarországgal heti ülésén.

A nemzeti konzultációval kapcsolatban a szerző hozzátette: Orbán Viktornak az EP-ben magyarázatot kell adnia a “Brüsszel elleni kampányokra”. A kormányfő “politikája és polemizálása már az Európai Néppárt (EPP) sok képviselője szerint is túl messzire megy” – tette hozzá, megjegyezve, hogy a Fidesz az EPP-hez tartozik.

Michael Ignatieff, a Közép-európai Egyetem rektora a felsőoktatási törvény módosításával kapcsolatban a lapnak a többi között elmondta, hogy a jogszabály révén “fegyvert szorítanak a fejünkhöz”, azonban az egyetem mindenképpen működik tovább, “a kérdés csak az, hogy hol”.

– MTI –