Friss hírek

2010.04.28. 19:36

Pilótahiba miatt zuhant le 3 éve egy kenyai utasszállító

<p>A Kenya Airways légitársaság 3 éve történt kameruni repülõ-szerencsétlenségét a gép pilótája okozta - adták hírül szerdán, miután elkészült a tragédia ügyében indított vizsgálat eredménye. A jelentés szerint a Boeing 737-800-as gép elsõ kapitánya a kameruni pénzügyi központjának számító Douala városából indulva a felszállás közben túlságosan elfordította a gép állásszögét, és a földnek csapódott a repülõvel. A tragédiában 114-en, 27 ország állampolgárai haltak meg.</p>

A vizsgálati jelentés szerint a Kenya Airways légi járatának "kapitánya összezavarodott, nem volt tisztában a gép repülési magasságával, és hibás döntéssel 50 fokban jobbra fordította a repülõ dõlésszögét". Amikor a szög elérte a 70 fokot is, a kapitány azt mondta: "lezuhanunk". Ekkor a fiatal elsõ tiszt megpróbálta felszólítani a kapitányt a korrekcióra. De a gép adatrögzítõinek tanúsága szerint elsõként õ is a rossz irányba, szintén jobbra utasította a pilótát, és csak ezután módosította magát, azt kiabálva, hogy "balra, balra, balra kapitány!".

A nyomozók a jelentésükben egyébként azt is megemlítik, hogy a kenyai légitársaság utasszállítója a szerencsétlenség estéjén, 2007. május 5-én "nem kapott engedélyt a légi irányítóktól" a felszállásra. A gép végül a tragikusan végzõdött felszállási manõver közben egy mangrove mocsárba zuhant, alig néhány kilométerre a repülõtér felszállópályájától.

A Kenya Airways KQ 507-es légi járatának 3 éve történt tragédiájában a személyzettel együtt összesen 114-en haltak meg, köztük 27 ország állampolgárai. A gép Elefántcsontpart legnagyobb városából, Abidzsánból indult útnak, és a kameruni Douala érintésével a kenyai fõvárosba, Nairobiba tartott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!