Magyarország

2011.08.20. 17:54

Augusztus 20. - Remek időben zajlott le az idei légiparádé

Budapest (MTI) - Megteltek a rakpartok és a hidak érdeklődőkkel a szombat délutáni ünnepi hajókarnevál és légiparádé ideje alatt szombaton a fővárosban.

Budapest (MTI) - Megteltek a rakpartok és a hidak érdeklődőkkel a szombat délutáni ünnepi hajókarnevál és légiparádé ideje alatt szombaton a fővárosban.

A felhőtlen égbolt és az igazi nyári meleg remek díszletül szolgált a minden évben, így idén is kicsik és nagyok körében nagy népszerűségnek örvendő hajókarnevál és légiparádé ideje alatt.

A parádét délután kettőkor a Magyar Honvédség három szállító helikopterének felvezetésével egy szintén három gépből álló Gripen-kötelék nyitotta meg, majd a vízen a Parlament előtt nemzeti lobogóval díszített motorcsónakok jelentek meg.

Ezt követően a magyar történelem öt korszakát - Szent István korát, a reneszánszt, a reformkort, a századforduló szecesszióját és napjainkat - megjelenítő díszletekkel ellátott hajók vonultak fel a Dunán a Margit-hídtól a Lánchíd irányába. A hajók - rajtuk keresztül jelképesen a magyar történelem - előtt a Parlament Vadásztermének erkélyén a Köztársasági Őrezred Parlamenti Díszőrsége a történelmi zászlók és a nemzeti lobogó felvonultatásával díszelgett.

Ezután budapesti, oroszlányi és fóti állami gondozott gyerekeket utaztató hajókonvoj vonult el a folyón.

A készenléti rendőrség helikopterkötelékének felvonulása és többek között Cimbora típusú vitorlázógépek bemutatói után Illés Tamás Európa- és világbajnoki ezüstérmes pilóta tartott gépével rendkívül látványos bemutatót. Veres Zoltán ötszörös Guinness-rekorder, összetett műrepülő Európa-bajnok hasonlóan lélegzetelállító mutatványokkal kápráztatta el a rakpart közönségét.

A program zárásaként egy LI-2-es típusú gép húzott el a Duna - és az emberek feje - felett, a tervekkel ellentétben azonban a vártnál erősebb szél miatt az ejtőernyős válogatott nem ugrott ki fedélzetéről. Csupán jelzőzászlóikat dobták ki, amelyek szakértők szerint valószínűleg valahol a Népliget felett érnek majd földet a nap során.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!