Külföldi sajtó Magyarországról – A The Economist október 23-áról

London, 2012. október 26., péntek (MTI) – A The Economist szerint az október 23-ai évfordulónak a nemzeti egység napjának kellett volna lennie Magyarországon, ám a két rivális gyűlés több tízezer demonstrálója jelezte, hogy mennyire polarizálttá vált a magyar társadalom a “harcias miniszterelnök” és “populista pártja” uralma alatt.

A brit politikai-gazdasági folyóirat pénteki írása szerint Orbán Viktor Brüsszel-ellenes nyelvezete még mindig mozgósítani tudja a híveket, emellett gyengíti a radikális nacionalista Jobbikot. A The Economist úgy vélekedik, hogy a magyarok egyre inkább belefáradnak a kormányfő harcos retorikájába, különösen úgy, hogy a kabinet továbbra is megegyezésre törekszik az EU-val és az IMF-fel egy 15 milliárd eurós hitelről.

Orbán Viktor rémálma az, hogy Bajnai Gordonnak sikerül egyesítenie a széttöredezett ellenzéket, megnyugtatja az üzletembereket és a középosztályt, és így a határozatlan választók légióit tudja majd a választófülkékhez terelni. A miniszterelnök joggal aggódik – vélekedik a folyóirat.

(Forrás: http://www.economist.com/news/europe/21565267-two-big-rallies-show-how-divided-hungary-has-become-marching-season)

– MTI –