Külföldi rendszámú autók – az APEH felhasználhatja a pénzügyőrségtől kapott adatokat

Közvetett módon hasznosul a vám- és pénzügyőrség tavaly elkezdett akciója, amelynek során a közúti ellenőrzéseknél felírják a külföldi rendszámmal közlekedő magyar autósok adatait. Tavaly került a figyelem középpontjába, hogy sokan úgy próbálják elkerülni az általános forgalmi adó (áfa) és a regisztrációs adó befizetését autók esetén, hogy járműveiket külföldön, főleg Szlovákiában regisztráltatják.

Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője a Független Hírügynökség kérdésére elmondta: ha ellenőrzéskor külföldi rendszámú autót használó magyarokkal találkoznak, akkor adataikat átküldik az adóhatósághoz. Ennél többet a pénzügyőrség nem tehet az ügyben. Az APEH azonban komplex ellenőrzéseknél felhasználhatja az adatokat, így közvetett módon kerülhetnek a hatóság látókörébe azok, akik a módszert adóelkerülésre használják.

Az APEH tájékoztatása szerint alapvetően nem szabályellenes, ha valaki a jogszabályok betartásával külföldön alapít vállalkozást és ott szerzi be a működéshez szükséges eszközöket, például kocsit. Az így vásárolt személyautóknál azonban más ország bevétele lesz az általános forgalmi adó. Előfordul, hogy a vállalkozások kihasználják az országok eltérő adózási szabályait, vagyis a külföldi forgalomba helyezést a regisztrációs adó, vagy a helyi adók közül a gépjárműadó elkerülésére használják.

Ha az APEH külföldi rendszámú autósokra vonatkozó adatot kap a pénzügyőrségtől, az nem jelenti azt, hogy ezeket az adózókat ez alapján közvetlenül ellenőriznék. Az adatokat az adózókról rendelkezésére álló más adatokkal együtt elemzik, például vagyonosodási vizsgálatkor, vagy áfa-ellenőrzésre való kijelöléskor.

Visszaélésnek minősül, ha magyarországi székhelyű vállalkozás csak az adóelőnyök kihasználására valós tevékenységet sehol nem folytató vállalkozást alapít külföldön. Szintén visszaélés, ha kiderül, hogy a cég külföldön van bejegyezve, de valójában Magyarországon tevékenykedik. A külföldön forgalomba helyezett, külföldi rendszámú kocsi hazai használata jogsértő, ha elmarad a magyarországi üzembe helyezés és a tulajdonos szokásos tartózkodási helye Magyarország.

Az APEH-nek az összetett adatok alapján történő kiválasztás miatt nincs arról nyilvántartása, hogy milyen ellenőrzésekben hányszor és milyen súllyal játszott szerepet külföldi rendszámú autó. Így az adóhatósági ellenőrzések ezzel kapcsolatos eredményei és a későbbi jogkövetkezményei sincsenek nyilvántartva.