Külföldi egyetemek – Kormányszóvivő: Berlin aggodalommal tekint a felsőoktatási törvény módosítására

Berlin – A német kormány “nagy aggodalommal” tekint a magyar felsőoktatási törvény gyorsított eljárásban elfogadott módosítására – mondta szerdán Ulrike Demmer helyettes kormányszóvivő.

Berlini sajtótájékoztatóján Ulrike Demmer kérdésre válaszolva kijelentette: “szeretném az egész szövetségi kormány nevében nagyon világossá tenni, hogy a tudomány szabadsága számunkra fontos érték”.

A magyarországi törvénymódosítás révén “az a benyomás keletkezik, mintha megnehezítenék a külföldi gyökerű felsőoktatási intézmények működését, és adott esetben el is lehetetlenítenék” – tette hozzá.

A szabadság, a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok Európában érinthetetlenek, “ezek az értékek az Európai Unió alapját alkotják” – mondta Ulrike Demmer.

Hozzáfűzte: éppen erre emlékeztetett Frank-Walter Steinmeier német államfő is az Európai Parlamentben kedden elmondott beszédében, amelyben kiemelte, hogy “Európa nem hallgathat, amikor a civil társadalom, illetve maga a tudomány elől veszik el a levegőt, ahogy az történik éppen Budapesten a Közép-európai Egyetemmel” (CEU).

Aláhúzta: “Németország nagy figyelemmel fogja követi” a törvénymódosításnak a magyarországi felsőoktatási intézményrendszerre kifejtett hatását, és az ezzel kapcsolatos fejleményeket.

“A szövetségi kormány természetesen reméli, hogy folytatódhat tovább az oktatás a CEU-n” – mondta a szóvivő.

– MTI –