Multimédia

2008.11.26. 09:52

Temetőből érkezik az energia

<p>A városi temető mauzóleumainak tetején helyeztek el napelemeket egy spanyol kisvárosban.</p>

A Santa Coloma de Gramanet nevű település temetőjében 462 kisméretű napelem működik, segítségükkel 60 háztartás energiaellátása termelődik. A temető illetékeseinek döntését először kisebb megbotránkozás fogadta, de később megbékéltek az elhunytak hozzátartozói, miután belátták, hogy semmilyen kegyeletsértés nem okoznak.

Azért esett egyébként a temetőre a választás, mert ez egyike azoknak a területeknek, ahol csaknem mindig süt a nap. A kisváros népsűrűsége egyébként magas, 124 ezren laknak csupán négy négyzetkilométeren, a város temetőjében 57 ezer ember maradványai nyugszanak.

A sírkert illetékesei most azt tervezik, hogy még több napelemet üzemelnek be, így háromszor annyi energiát termelnek majd, mint most.

  • Nézzen körbe a világ nagyvárosaiban!
    A 360cities.net weboldalon kifogástalan minőségű, panorámás képeken csodálhatjuk meg a világ nagyvárosait.

  • Kinyitott Európa digitális könyvtára
    Sokmillió film, fénykép, festményreprodukció, hangfile, térkép, kézirat, újságcikk, mindenféle dokumentum elérhető az Europeana weboldalán.

  • Durván drágulhatnak az LCD-tévék és a laptopok
    Lehet, hogy érdemes az idei karácsonyi szezont kihasználni bizonyos elektronikai cikkek beszerzésére, januártól ugyanis legalább 10-15 százalékos áremelkedés várható a kedvezőtlen devizaárfolyam-hatások miatt.

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!