Magyarország

2011.05.30. 13:58

Véres hasmenéses járvány: nincs Magyarországon fertőzött élelmiszer

<p>A méreganyagot termelő baktérium gazdái egyes állatok, főként a szarvasmarha és más kérődzők, amelyeknek a bélcsatornájában élhet a kórokozó.</p>

Az E.coli magát a gazdaállatot nem betegíti meg, de a bélsár kiürülésével, a talajba, vízbe, növényekre jutva veszélyessé válhat. A szennyezett anyagok (tej, hús, zöldségek, gyümölcsök) révén ugyanis bejuthat a kórokozó az emberbe és megbetegedést okozhat.

Az E.coli érzékeny a sütésre és a főzésre

A Németországi véres hasmenéses járványt okozó E.coli baktérium érzékeny a főzésre, sütésre, de a fagyasztást túléli - derül ki az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) tájékoztatásából. A nyersen fogyasztható zöldségek és gyümölcsök alapos mosása is csökkenti a betegség kockázatát és a kórokozó közvetlen emberről emberre történő terjedése a helyes kézmosási gyakorlattal megelőzhető.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter egyébként hétfőn Debrecenben kijelentette: valamennyi Magyarországon lévő spanyol eredetű élelmiszert ellenőrizték, s nem találtak köztük fertőzöttet.

Az OEK tájékoztatása szerint az Escherichia coli (E.coli) baktériumnak 250 különböző típusa van, ezek közül az egyik okozza Németországban a véres hasmenéssel és veseelégtelenséggel járó járványt. A legtöbb típussal az ember problémamentesen képes együttélni, de van körülbelül 100 fajta, amely az emberre is veszélyes. A véres hasmenést okozó E.coli úgy fejti ki hatását, hogy mérge bejut a véráramba, a vörösvértesteket elpusztítja, és azok törmeléke miatt a vese elégtelenül kezd működni.

 Az amerikai sajtóban 1982-ben hamburger-mérgezésnek nevezték el az akkor járványt okozó kórt, mivel a betegek marhahúsból készült, nem megfelelően átsütött hamburgerek miatt fertőződtek meg.

A betegség két lépcsőben zajlik: a fertőzés lappangási ideje 3-8 nap múlva (átlagosan 3-4 nap) kezdődnek a hasmenéses tünetek, melyeket gyakran erős alhasi görcs, kisebb láz és néha hányás kísér. A jellemzően véres hasmenés a legtöbb esetben enyhe, magától elmúlik, és a legtöbb beteg 5-7 nap alatt meggyógyul.

A járványt okozó baktériumfajtáknál a gyerekek 15 százalékánál viszont súlyos szövődményt okoz a fertőzés: a vörösvértestek szétesnek és elégtelenné válik a veseműködés. A felnőttek körében azonban jóval kisebb a szövődmények aránya. Az OEK-közlemény azonban hagsúlyozza: az E.coli okozta járványokban kevés az erre vonatkozó, megbízható információ.

-Független Hírügynökség-

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!