Nagyvilág

2012.03.26. 11:59

Befellegzett az első kínai "vörös" tv-csatornának?

Peking, 2012. március 26., hétfő (MTI) - Kérdésessé vált, hogy véglegesen "vörös csatornává" alakul a Csungking TV (Chongqing TV), mint ahogyan azt korábban a városvezetés - élén a nemrégiben leváltott párttitkárral - tervezte - írja hétfői számában a Global Times (GT) című napilap meg nem erősített helyi forrásokra hivatkozva.

Peking, 2012. március 26., hétfő (MTI) - Kérdésessé vált, hogy véglegesen "vörös csatornává" alakul a Csungking TV (Chongqing TV), mint ahogyan azt korábban a városvezetés - élén a nemrégiben leváltott párttitkárral - tervezte - írja hétfői számában a Global Times (GT) című napilap meg nem erősített helyi forrásokra hivatkozva. 

Miután a műholdas csatorna műsorkínálatának átalakítását 2011 elején már megkezdték, bejelentették azt is, hogy fokozatosan eltüntetik a reklámokat, csökkentik a tv-sorozatok és más külső gyártású programok számát. Helyette egyre növelték a közszolgáltatások népszerűsítését szolgáló hirdetéseket, valamint a helyi híreket, továbbá a "vörös kultúra" elemeiként a mozgalmi énekeket, a válogatott filmeket.

A helyi televízió egyik - az egyszerű emberek életével foglalkozó - műsorának készítője a GT-nek annyit közölt, hogy másokkal együtt hírét vették, április elejétől változások lesznek a televízió műsorstruktúrájában, de egyelőre erről hivatalos értesítést nem kaptak.

Az ország első kísérleti "vörös csatornájának" gondolata összhangban született meg a 30 milliós Csungking modell-szerű átalakításának trendjével, hiszen a délnyugat-kínai városban Po Hszi-laj (Bo Xilai), a pártbizottságnak az utóbbi időkig teljhatalmú titkára tudatosan törekedett arra, hogy maoista, forradalmi időket idéző lelkesítő hangulatkeltésnek szerepe legyen a közösségépítésben.

Az átalakítások révén azonban a Csungking TV mintegy 300 millió jüan (10,5 milliárd forint) bevételtől esett el, alkalmazottainak létszáma a negyedére csökkent. Nézettsége az országos negyedik helyről a 34-re esett vissza.

Azt követően, hogy a város első emberét leváltották, s helyére március közepén Csang Tö-csiang (Zhang Dejiang) miniszterelnök-helyettest állították, a közvélemény érdeklődve figyeli, hogy a város vezetés fejlesztési törekvései vajon milyen irányt vesznek.

A GT összeállításából kiderül, hogy a nézők vegyes érzelmekkel fogadják a televíziós csatorna esetleges "visszaállásának" hírét. A megszólaltatott szakemberek egy része merész kísérletnek tartotta a csungkingit, amelynek helye lehet a sokféleségben, míg mások úgy vélik, itt volt az ideje leszűrni a tanulságot és ismét alkalmazkodni a piac fő tendenciáihoz. A koncepcióváltásnak azonban vélhetően politikai okai vannak.

Po Hszi-laj helyben nagy népszerűségnek örvendő, de országosan is befolyásos politikus, aki jelenleg a Kínai Kommunista Párt 25 tagú politikai bizottságának tagja. Volt rendőrfőnöke, a város alpolgármestere Vang Li-csün (Wang Lijun) február elején egy napra az Egyesült Államok csengtui (Chengdu) konzulátusára költözött, majd miután azt elhagyta, nyomban Pekingbe szállították. A történtekre több féle magyarázat született már, de hitelt érdemlően egyelőre egyiket sem bizonyították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!