Küldjön hírt – Tanulmányok a Barkóságról

Akt.:
Tanulmányok a Barkóságról
Tanulmányok a Barkóságról - © Fotó: Kerékgyártó Mihály
Ózd – Az ózdi Olvasó Egylet Székházában nagy érdeklődés mellett mutatta be – 2014. november 24-én – Alabán Péter történész, tanár, szerkesztő a Falu-Munka-Ember c. könyvet, amely tanulmányokat tartalmaz a Barkóságról.

A kiadvány “Az Alapítvány Szentsimon Fejlesztésére és az Újra Ózdért Közhasznú Egyesület” kiadásában jelent meg. A könyv előszavát Dr. Paládi-Kovács Attila akadémikus írta.

Egy rövid részlet ebből:

“Csendesen, de erősen érezzük, hogy tartozunk valahová. Egy fizikai és szellemi tájhoz, mely elidegeníthetetlenül a miénk. Néhány mező vagy domboldal, erdő vagy legelő, amit talán csak a vonat, vagy az autóbusz ablakából látunk, ahol hajdan kirándultunk, gombát, vadkörtét, vagy csipkebogyót gyűjtögettünk. Egy-egy nagyon régi népdal, várrom, várhegy a hozzáfűződő történettel és a vidék emberei, akiket szavak nélkül is értünk. A magyar nyelv és annak helyi, tájnyelvi változata, az alanyi és tárgyas ragozás, a hangrendi illeszkedés és az ikes igék, melyeket a külföldi oly nehezen tanul meg – nagyjából ez, az amit sohasem lehet elvenni tőlünk. Amitől nem tudunk és nem is akarunk megszabadulni és amit gyakran meghamisított, olykor rosszul hangsúlyozott szóval így szoktak jelölni: HAZA.”

– Kerékgyártó Mihály –