Küldjön hírt – Rozsnyói tárlat a putnoki galériában

Rozsnyói tárlat a putnoki galériában
Rozsnyói tárlat a putnoki galériában - © Fotó: Kerékgyártó Mihály
Putnok, Ózd – A putnoki Holló László Galériában 2015. április 29-én szerda délután a Rozsnyói Bányászati Múzeum gyűjteményéből nyílt kiállítás, Czölder Dezső Ecsettel és vászonnal a világ körül címmel.

Zsuponyóné Ujváry Mária galériavezető és Katona Pál Putnok város alpolgármesterének üdvözlő szavai után, a tárlatot Kovács Márton a Rozsnyói Bányászati Múzeum igazgatója nyitotta meg.

Czölder Dezső (1875-1933) Gölnicbányán született Szepes Vármegyében. Művészeti tanulmányait Budapesten és Velencében végezte. Pályája kezdetén, az Adria partján festett. Több évet töltött az Egyesült Államokban, Virginiában és Washingtonban. Képeit az őserdőben festette. Később visszatért az Adriára. A világháborúban száznál több harctéri képet festett. Több gyűjteményes kiállítást rendezett Budapesten saját galériájában.

A Rozsnyói Bányászati Múzeumnak két elődintézménye is volt. Az egyik az 1902-ben az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) Borsod-Gömöri Osztálya által alapított, gr. Andrássy Dénes és felesége, Franciska grófné komoly anyagi támogatásával létrejött Bányászati és Kohászati Múzeum,amely 1912-ben nyitotta meg első kiállítását.

A másik a Rozsnyó történetének emlékeit gyűjteni kezdő Városi Múzeum, amely 1912 ben kezdte meg tevékenységét. A két gyűjteményt 1938-ban egyesítették.

– Kerékgyártó Mihály –