Küldjön hírt – Pénzbüntetés a magyar Himnuszért: Adománygyűjtés Miskolcon

Akt.:
Pénzbüntetés a magyar Himnuszért: Adománygyűjtés Miskolcon
Pénzbüntetés a magyar Himnuszért: Adománygyűjtés Miskolcon - © Fotó: erdely.ma
Miskolc – A székelyföldi Kovászna megye prefektusa 350 ezer forintnak megfelelő lej pénzbüntetést szabott ki, amiért egy június 4-i, trianoni megemlékezésen elénekelték a magyar Himnuszt. A Miskolci Kós Károly Építőipari Szakközépiskola és Szakiskola tanárai és diákjai, a határozat elítéléseként jelképes gyűjtést szerveznek a pénzbüntetés kifizetésének a támogatására.

Erdélyben pénzbüntetést szabtak ki a magyar Himnusz elénekléséért!

A székelyföldi Kovászna megye prefektusa 350 ezer forintnak megfelelő lej pénzbüntetést szabott ki, amiért egy június 4-i, trianoni megemlékezésen elénekelték a magyar Himnuszt. A hivatalos indoklás egy kormányhatározatra hivatkozott, amely szerint egy idegen ország himnuszát csak az illető ország hivatalos képviselői látogatása alkalmából szabad énekelni Románia területén.

A fentiek értelmében ezek szerint a sportrendezvényeken, iskolai ünnepségeken, vagy a templomokban sem lehetne elénekelni a magyar nép nemzeti Himnuszát.

Nyilvánvaló, hogy megfélemlítésről, elrettentésről van szó.

Mivel iskolánk tanulói évente több alkalommal utaznak székelyudvarhelyi testvériskolánkhoz Erdélybe, ahol eddig az elmúlt 25 év alatt számtalanszor elénekeltük és el fogjuk énekelni testvériskolánkkal közösen a magyar Himnuszt, tiltakozunk az európai szellemiséghez méltatlan döntés ellen.

Nem kívánunk az elkövetkezendőkben sem attól rettegni, hogy a precedens döntés értelmében Erdélyben a magyar Himnusz eléneklésekor pénzbüntetéssel sújthatnak a vonatkozó törvényre hivatkozva.

Miskolcon tiszteletben tartjuk a román emlékművet, és senkinek nem kell pénzbüntetéstől tartania, ha az emlékműnél, vagy bárhol Magyarország területén elénekli a román Himnuszt.
Közös Európát építünk, amely a nemzetek egyenlőségén és a polgárok szabadságán alapul.

Ezért a Miskolci Kós Károly Építőipari Szakközépiskola és Szakiskola tanárai és diákjai, a határozat elítéléseként jelképes gyűjtést szerveznek a pénzbüntetés kifizetésének a támogatására.

Miskolc, 2014. december 12.
Kocsis István, igazgató
Miskolci Kós Károly Építőipari Szakközépiskola és Szakiskola

Itt gyűjtik az adományokat

Az adományokat jelenleg két helyen gyűjtik, a tanáriban és a porta mellett elhelyezett üvegedényekben. Külső támogatóknak a porta mellett elhelyezett üvegedényt javasolják.

Cím: Miskolci Kós Károly Építőipari szakközépiskola és Szakiskola; Miskolc, Latabár Endre út 1 sz. Ez a Selyemréten a MÁV Rendelő mögötti utca vége.