Magyarország

2008.11.12. 16:32

Gyurcsány a külügyi bizottság előtt: konszenzus lehet a magyar-szlovák kérdésben

<p>A miniszterelnök szerint a kormányénál szélesebb nemzeti álláspontot képviselhet majd a szombati találkozóján Robert Fico szlovák miniszterelnökkel - jelentette ki Gyurcsány Ferenc, miután részt vett az Országgyűlés külügyi bizottságának rendkívüli ülésén szerdán.</p>

Gyurcsány Ferenc szerint határozott, elemző és a magyar álláspont kidolgozását segítő megbeszélés folyt a külügyi bizottság zárt ülésén. A miniszterelnök leszögezte: szerinte a legfontosabb kérdés az lesz a szombati révkomáromi miniszterelnöki találkozón, hogy képes lesz-e Robert Fico feltenni magának azt a kérdést, hogy mit kellene Szlovákiának változtatnia eddigi politikáján a kialakult helyzet megoldása érdekében. Gyurcsány szerint ugyanakkor természetesen ezt Magyarországnak is meg kell tennie önmagával szemben.

A magyar kormányfő hangsúlyozta: továbbra sem szabad összemosni a magyar és a szlovák szélsőségesek helyzetét. Gyurcsány szerint Robert Fico "sokkal bizonytalanabb Magyarországnál abban a kérdésben, hogy el kell-e ítélnie a radikálisokat."

A miniszterelnök elmondta: a szombati találkozón biztosan szóvá teszi a dunaszerdahelyi futball-mérkőzésen történteket, Malina Hedvig ügyét és a szlovákiai magyar oktatás kérdését is.

Németh Zsolt a külügyi bizottság fideszes elnöke a testület ülése után leszögezte: a Fidesz elkötelezett egy a szélsőségeseket elítélő érdemi nyilatkozat elfogadásában a felvidéki magyarok védelmében, azonban egy semmitmondó nyilatkozatnak az ellenzéki párt szerint semmi értelme. "Ha csak semmitmondó nyilatkozatot lehetne elfogadni, akkor inkább ne is legyen semmilyen nyilatkozat" - mondta az ellenzéki politikus.

A bizottsági elnök szerint Robert Fico személyesen is felelős az elmúlt két év sok magyarokat sértő tettéért, mivel ő emelte be a kormánykoalícióba a radikalizmust. Németh Zsolt ugyanakkor azt is hozzátette: Magyarország a Fico-kormány 2006-os megalakulása óta nem találta meg a választ erre a politikára.

A bizottsági ülésen részt vett Duray Miklós a Magyar Koalíció Pártjának (MKP)alelnöke is, aki elmondta: nem számítottak rá, hogy ilyen hamar létrejöhet a miniszterelnökök közti találkozó, azonban szerinte értékelni csak a két kormányfő megbeszélése után lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!