Nagyvilág

2011.10.07. 13:10

Hárommillió munkahely települhet vissza Kínából az USA-ba 2020-ig

Sanghaj, 2011. október 7., péntek (MTI) - A növekvő munkaerőköltségek miatt Kínából az USA-ba visszatelepülő vállalatok akár három millió munkahelyet is teremthetnek 2020-ig - állítja a Boston Consulting Group.

Sanghaj, 2011. október 7., péntek (MTI) - A növekvő munkaerőköltségek miatt Kínából az USA-ba visszatelepülő vállalatok akár három millió munkahelyet is teremthetnek 2020-ig - állítja a Boston Consulting Group.

 

A töretlenül növekvő munkabérek következtében Kína mind inkább elveszíti az olcsó munkaerő jelentette előnyét, mellyel egykor a költségeiket csökkenteni kívánó vállalatok tömegeit tudta az országba vonzani. A trend következményeként az amerikai cégek fokozatosan visszatelepítik majd termelésüket az anyaországba, ahol 2020-ig akár három millió új munkahelyet is teremthetnek ezzel - idézi a Boston Consulting Group (BCG) pénteken megjelent tanulmányát a Financial Times. Ez a munkanélküléségi ráta 1,5-2 százalékos mérséklését jelenti. A tanácsadó cég által az off-shoring ellentétjeként "re-shoring"-nak nevezett folyamat az Egyesült Államok a világ többi részével szembeni kereskedelmi deficitjét - az olajat nem számítva - a 2010-es 360 milliárd dollárról az évtized végére 260 milliárdra csökkentheti - állítja a BCG.

 

A hazatelepülő cégek deficitet is mérsékelhetik Kínával szemben. Ez tavaly 273 milliárd dollárt tett ki, alapot szolgáltatva a mai napig folyó politikai vitához a kínai árfolyampolitikával kapcsolatosan. A re-shoring elsősorban hét kulcságazatot - így az elektronikai és villamossági berendezések, bútor-, autóalkatrész-, műanyag-, fém- és gépgyártás területét - érinti, ezek fő piaca az Egyesült Államok, költségcsökkentés miatt azonban a gyártást korábban Kínába és más, olcsó munkaerőt kínáló országokba telepítették. A tanulmány összhangban áll az amerikai vezetés törekvéseivel - írja a Financial Times, emlékeztetve arra, hogy Barack Obama elnök ugyanis éppen a termelőipar erősítését nevezte meg a fenntartható gazdasági talpraállás egyik pilléreként. A péntek délutánra várt munkaerőpiaci statisztikák ráadásul valószínűleg szeptemberre mindössze 60 ezer új munkahely teremtéséről szólnak majd, ami nem elég, hogy az augusztusi 9,1 százalékos munkanélküliségi rátán változtasson. A re-shoring trendjének folytatódását illetően azonban nem mindenki optimista. A folyamatot a kínai kormány viselkedése is befolyásolja majd - mondta a Financial Times-nak Scott Paul, az amerikai gyáripari szövetség lobbicsoport képviselője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!