Magyarország

2011.07.07. 17:05

Amerikai szenátor véleménye a magyarországi demokrácia helyzetéről

Washington (MTI) - A Reagan-szobor felavatása és a Tom Lantos Intézet megnyitása olyan gesztusok voltak a múlt héten Budapesten, amelyek hűen érzékeltetik Magyarország történelmi jelentőségű átalakulását és a két ország szoros kapcsolatát, de sajnos más magyarországi fejlemények árnyékot vetnek ezekre az örömteli eseményekre - fogalmazott Benjamin Cardin demokrata párti amerikai szenátor.

Washington (MTI) - A Reagan-szobor felavatása és a Tom Lantos Intézet megnyitása olyan gesztusok voltak a múlt héten Budapesten, amelyek hűen érzékeltetik Magyarország történelmi jelentőségű átalakulását és a két ország szoros kapcsolatát, de sajnos más magyarországi fejlemények árnyékot vetnek ezekre az örömteli eseményekre - fogalmazott Benjamin Cardin demokrata párti amerikai szenátor.    Miután a magyarok többsége alkalmatlannak tartotta a szocialistákat az ország vezetésére, és botrányosnak ítélte nyolcéves kormányzásukat, a tavalyi parlamenti  választásokon a jobbközép Fidesz elsöprő győzelmet aratott, amellyel kétharmados többséget szerzett a törvényhozásban. Ez a minősített többség nem feltétlenül rossz egy olyan térségben, amelyben a belpolitikai viszálykodás rendszeresen megbénítja a kormányokat. Ugyanakkor figyelemreméltó fordulatként értékelhető az is, hogy 16 százalékos eredményt ér el a szélsőjobboldali Jobbik párt, amely bár nem tagja a kormánynak, egyértelműen negatívan befolyásolja a politikai közbeszédet - olvasható Benjamin Cardin demokrata párti amerikai szenátor az amerikai Helsinki Bizottság elnöke egy minapi, a Kongresszusi Közlönyben megjelent közleményében. 

Orbán Viktor kormánya és a kétharmad

    A választások óta eltelt egy évben Orbán Viktor kormánya arra használta fel kétharmados parlamenti többségét, hogy sorozatosan vitát kiváltó kezdeményezéseket hajtott keresztül a parlamenten - vélte Cardin, majd említést tett a médiatörvényről, a kettős állampolgárság kezdeményezéséről, az új alaptörvényről és ehhez kapcsolódóan a Velencei Bizottság véleményéről, továbbá foglalkozott az Alkotmánybíróság bővítésével is.

    "Magyarország inspirációként szolgált 1989-ben a demokrácia és az emberi jogok védelmezőinek szerte a világon. Most viszont nagyon nyugtalan vagyok az ottani tendenciák miatt. Tudom, hogy néha az új kormányoknak időbe telik rátalálniuk a helyes irányra, ezért remélem, hogy látni fogunk bizonyos kiigazításokat Budapesten. De közben azt is remélem, hogy az átalakulásukhoz mintát kereső országok távol tartják magukat ettől a magyar modelltől" - zárta gondolatait Cardin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!