Küldjön hírt! – Kicsi hely – nagy buli Mályinkán

Akt.:
Küldjön hírt! - Dalos találkozó a máylinkai falunapokon - vendég Dédestapolcsány asszonykórusa
Küldjön hírt! - Dalos találkozó a máylinkai falunapokon - vendég Dédestapolcsány asszonykórusa - © Fotó: Rigóczki Csaba

Mályinka – Az alig 500 fő lélekszámú Mályinka éves ritmusában immár 12. éve kiemelkedő ünnep a falunap.

Ügyes időzítéssel nemzeti ünnepünk előtt, augusztus 19-én gyűlt össze a falu és a környező települések lakossága, mintegy előénekelni, táncolni, enni, pálinkázni. A hagyományok elég szigorúak, a program egész pontosan követte a múlt évit. A délelőtti rendezvények gerincét a „Dalos találkozó” adja, nótás sétával, és a környező települések nótaköreinek színpadi bemutatójával. Idén Berente, Dédestapolcsány, Nagybarca, Tardona és Vadna asszonyai voltak a vendégek, s ha úgy nézzük, hogy ezen települések országúton egy 80 km-es ív mentén sorakoznak, akkor az összejövetelt talán nem túlzás regionálisnak nevezni.

A kistelepülések rendezvényein megszokott események – főzőverseny, vendégelőadók, sportvetélkedő, játszóház – közül kiemelendő még egy: a legfiatalabb mályinkai lakos köszöntése. Mondjuk a fiatalúrnak nem volt nehéz dolga, nem volt szoros a fiatalságverseny, idén ugyanis ő a falu egyetlen szülötte. Nem ismertek a helyi családalapítási szokások, de ha ez így folytatódik, lehetséges, hogy valaki kétszeresen is köszöntött lesz mint legfiatalabb. Mindenesetre szimbolikusnak tekinthetjük, ahogy a kis ember elé járultak az öregek, s ahogy a Mihály Ferenc polgármester verssel köszöntötte őt.

Összegyűlt a környező települések lakossága

Valóban, míg délelőtt a nóták, estefelé a mulatós zene kedvelői jöttek át a szomszédos falvakból. Ez utóbbi társaságot Bunyós Pityu szórakoztatta.

Ilyenkor persze illik – és a mályinkaiak ezt meg is teszik – felemlegetni értékeinket. Például Dr. Szelekovszky Sándor fafaragóművész kiállítása nem most nyílt meg, nem is zárt be, de a szervezők ügyes zarándoklattal meglátogatták – a pálinkafőzdét útba ejtve – hirdetve: van itt valami, ami értékes, amit nem szabad elfeledni. Jövőre talán már a helytörténeti gyűjtemény is „napirenden” lesz.

Az ilyen rendezvények azt üzenik a helyieknek, hogy „összetartozunk” a „mi falunk egy jó hely”, „itt történik valami jó”. Ez erősíti a helyi identitástudatot, ami nemcsak növeli a lakosok felelősségérzetét falujuk iránt, de elengedhetetlenül fontos is komfortérzetéhez. Ez így van jól – hajrá Mályinka!