Küldjön hírt – Irota, ahol semmi sincs és minden van

Akt.:
Küldjön hírt – Irota, ahol semmi sincs és minden van
© Fotó: TVÁ
Miskolc, Irota – A hűvös, barátságtalan őszi napokon bizony jól esik visszagondolni a nyári hőségre, táborokra. A miskolci Selyemréti Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákjai egy nyertes pályázatnak köszönhetően három turnusban élvezhették a festői szépségű Irota község vendégszeretetét.

És most illik némi magyarázatot fűzni a címhez. Irota község Miskolctól északra található Lak szomszédságában. A Csereháti-dombság völgyében fekvő tündérszép tábort erdők veszik körül. Ilyen helyen lehet igazán sport és öko tábort rendezni. A földrajzi elszigetelődés miatt a helységben nincs internet, nincs telefonos térerő. A szálláshelyen nincs rádió, televízió… Ez bizony nagy csalódás volt – első pillantásra – gyermekeink számára! A mai diák életének ugyanis meghatározó kelléke a világháló, a különböző közösségi oldalak, a virtuális digitális világ. Boltok sincsenek, ahol a felesleges nasikat, energiaitalokat be lehetne szerezni. Hát itt nincs semmi! – jajdultak fel többen. De rövidesen rájöttek, hogy mennyi más lehetőség és alkalom kínálkozik ahhoz, hogy kellemesen érezzék magukat…

Mert van például friss levegő, meditálásra is alkalmas csend, Bereczki Zsolt táborvezető házigazdánk és csapata végtelen vendégszeretete. Nem tudtunk olyasmit kérni tőle, amit ne tudott volna teljesíteni!

Szóval a második napon már senkinek sem hiányzott a mobilozás, netezés. Telefon helyett színes ceruzát, zsírkrétát, arcfestéket, zsebkést és labdát ragadtak kezükbe. A sok-sok játék és vetélkedő, gazdag programok elhalványították a virtuális világ hamis fényeit. Arra is rádöbbentek gyermekeink, hogy a chat és az SMS helyett az élőszó is alkalmas a kommunikációra. Rengeteget beszélgettünk, énekeltünk, táncoltunk, mint az ősi időkben. Elfojtott gondok, vágyak kerültek felszínre egy-egy beszélgetés során.

Az érintetlen természetben megéreztük Isten szeretetét és közelségét. Többet tudtunk meg egymásról, más értékek váltak hangsúlyossá.
Mindennek eredményeképpen a tanévet is vidámabban kezdtük. Az tanórai munka közben egy-egy sokat mondó tekintet utalt a felejthetetlen nyári napokra.

És ez így van jól!

– TVÁ –
hirdetés


hirdet�s