Nagyvilág

2011.08.27. 22:50

Ünnepi misével emlékeztek a bécsi dómban Szent István királyra

Bécs (MTI) - Magyar nyelvű misével emlékeztek meg szombaton a bécsi Szent István székesegyházban (Stephansdom) az államalapító magyar királyról.

Bécs (MTI) - Magyar nyelvű misével emlékeztek meg szombaton a bécsi Szent István székesegyházban (Stephansdom) az államalapító magyar királyról.

Az MTI becslése szerint több mint kétezren vettek részt az ünnepi misén a Szent István keresztény vértanúról elnevezett gótikus székesegyházban. A dóm padsorait megtöltötték a résztvevők.

A Bécsi Magyar Katolikus Egyházközség meghívására huszonnyolc zarándokcsoport érkezett az osztrák fővárosba Magyarországról, illetve a határon túli magyarlakta területekről. Számos hagyományőrző egyesület tagjai népviseletben érkeztek.

A misét Kiss Barnabás atya, észak-amerikai magyar főlelkész mutatta be. A prédikációt Kocsis Fülöp hajdúdorogi görögkatolikus püspök mondta.

Az istentiszteletet követően processzióban vitték a bécsi Szent István karereklyét a dóm Máriapócsi Oltárához. Az I. Istvánnak tulajdonított csontereklyét a dóm kincstárában őrzik, aranyozott bronzból készült ereklyetartóban, amelynek a tetején a magyar korona kicsinyített másolata látható.

Az ünnepi misén részt vett Szalay-Bobrovniczky Vince nagykövet, Ausztriában élő magyarok szervezeteinek képviselői és Habsburg Mihály, a júliusban elhunyt Habsburg Ottó legidősebb fia is.

A misét követően a dóm melletti téren és a bécsi érseki palotában a hagyományőrző csoportok magyar néptáncokból és népdalokból tartottak bemutatót.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!