Küldjön hírt – Gyűjtőpályázati díjkiosztó

Gyűjtőpályázati díjkiosztó
Gyűjtőpályázati díjkiosztó - © Fotó: Kerékgyártó Mihály
Miskolc, Ózd – A miskolci Herman Ottó Múzeum-Pannon-tenger Múzeuma konferenciatermében rendezték meg 2014. november 27-én délután a XLIII. Istvánffy Gyula Gyűjtőpályázat díjkiosztó ünnepségét.

A megjelenteket a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Honismereti Egyesület nevében Titkos Sándorné köszöntötte, majd dr. Rémiás Tibor történész vetítettképes előadása hangzott el. Ezután az I.és II. világháborús dolgozatokból olvastak fel részleteket a Zrinyi Ilona Gimnázium tanulói.

Ezt követően dr. Bodnár Mónika etnográfus, egyesületi titkár tartott tájékoztatót a gyűjtőpályázattal kapcsolatosan. A 2013-14-es évre meghirdetett Istvánffy Gyula Honismereti Gyűjtőpályázatra összesen harminchét pályamunka érkezett, ebből tizenegy ifjúsági és huszonhat felnőtt kategóriában. A legtöbb pályázat Ózdról érkezett.

Az Istvánffy Gyuláról elnevezett honismereti gyűjtőpályázat immár több mint ötven éves múltra tekint vissza. Meghirdetését az 1960-as évek elején a Herman Ottó Múzeum kezdeményezte, később ennek feladatát átvette a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Honismereti Egyesület, de ez továbbra is a Múzeum szakmai irányításával történik. Az utóbbi években kétévente kerül meghirdetésre.

Ezután dr. Pusztai Tamás múzeumigazgató mondott beszédet, majd átadta a díjakat.

Röviden a névadóról: Istvánffy Gyula néprajzkutató, tudós, tanár Miskolcon született 1863. november 20-án. Élete folyamán több mint negyven tanulmányt és könyvet írt. Különösen érdekelte a népköltészet, de sokat tanulmányozta a népi hitvilágot, a szokásokat. A palóc népélet egyik lelkes kutatója volt.

– Kerékgyártó Mihály –