Helyi közélet

2016.03.06. 10:33

Egyszerűen beleszeretett a kémiába

Tiszaújváros, Miskolc - Matyi nem először szerepel lapunk hasábjain, és úgy tűnik, nem is utoljára.

Tiszaújváros, Miskolc - Matyi nem először szerepel lapunk hasábjain, és úgy tűnik, nem is utoljára.

Sajgó Mátyást már ismerhetik olvasóink, hiszen tavaly annak kapcsán írtunk róla, hogy Nemzetközi Junior Természettudományi Diákolimpián járt Argentínában, ahonnan ezüstéremmel tért haza. Most pedig újabb siker kapujában áll, hiszen bejutott az Európai Unió Természettudományos Diákolimpia magyar csapatába. A versenyt májusban rendezik Észtországban.

Matyi még csak 10. osztályos a Földes Ferenc Gimnáziumban, de máris számos versenyeredménnyel büszkélkedhet. De hogyan is kezdődött a kémia szeretete, kérdeztük a tehetséges diáktól.

– Mint minden gyerek, 7. osztályban találkoztam először ezzel a tantárggyal. Az az igazság, hogy akkor még annyira nem kedveltem, valahogy nem fogott meg. Már eltelt egy fél év, amikor hirdettek egy versenyt. Ez kezdett érdekelni, és a felkészülés alatt valahogy beleszerettem a kémiába. A tudományág már kezdetekben látszó összetettsége és a benne lévő logikai kapcsolatok fogtak meg – mesél a kezdetekről Matyi.

Megnyerte

Azóta nagyon sok versenyen járt és sok érmet szerzett már. A fordulópontot az jelentette számára, amikor Villányi Attila, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium tanára meghirdette az Argentínába utazó csapat válogatóversenyét. A felkészülés alatt itt is sokat tanult, és a siker után egyértelmű volt, hogy ezen az úton nincs megállás. Közben Matyi felvételizett a Földes Ferenc Gimnáziumba (általános iskolába Tiszaújvárosban járt, mivel ott laknak), és mint mondja, rendkívül motiváló és tapasztalt kémiatanára lett, Endrész Gyöngyi, aki már rengeteg diákot készített fel sikeresen különböző versenyekre.

A közös munka eredményes volt, hiszen Matyi megnyerte az Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaversenyt, sőt az Irinyi-díjat is, ami az abszolút első helyezettnek jár.

Most pedig már itt a következő kihívás, az észtországi diákolimpia. Ennek a versenynek már a csapatába bejutni is nagy eredmény.

– Az első fordulóban az interneten keresztül kellett feladatokat megoldani. Itt főleg elméleti kérdések és számolások voltak. Tudni kell, hogy két háromfős magyarországi csapat indul Észtországba, egy csapatot egy fizikás, egy biológiás és egy kémiás diák alkot. Így összesen két kémiás tanuló utazhat majd. A kémiaválogató második fordulóját Szegeden tartották, ide 8 tanulót hívtak. Itt már gyakorlati feladatok vártak ránk. Különböző mérési feladatokat kellett végeznünk. Ezeknek az volt a nehézsége, hogy olyan műszereket kellett használnunk, amilyenekkel előtte még nem találkoztunk az iskolában, legfeljebb könyvben olvastam róluk vagy tanáraink beszéltek róluk. Végül sikerült, bejutottam a csapatba – idézi fel a két héttel ezelőtti próbatételt Matyi. Áprilisban lesz egy egyhetes csapat­összeszoktató tréning, jelenleg pedig mindenki otthon készül, egyénileg.

Gyógyszerkutatás

Matyi egyébként nemcsak a kémiát szereti, hanem a fizikát is, tavaly országos 12. lett a Mikola Sándor Országos Középiskolai Tehetségkutató Fizikaversenyen. Sajnos választania kell, vagy az egyik vagy a másik tárgy az elsődleges, hiszen sok időt igényel a versenyekre készülés. Az iskolai szakkörökön, este vagy hétvégén tud gyakorolni. Matyi kedveli a sportot is. A Földesbe jár szertornára. Ha ideje engedi, szívesen fut vagy olvas. Nemcsak a szakkönyvek érdeklik, hanem a regények is, melyekben tudományos vagy történelmi utalások és rejtélyek is találhatók. És ha kicsit a jövőbe tekintünk? Matyi, ha felnőtt lesz, talán gyógyszerkutatással szeretne foglalkozni, mert az is izgatja, hogyan lehet a beteg embereken segíteni. Kérte, írjuk meg azt is, köszöni a sok segítséget felkészítő tanárainak és szüleinek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában