Friss hírek

2010.08.12. 12:01

Szegedi Csanád: nem zárható ki egy romániai párt megalapítása

<p>Nem zárható ki, hogy párttá alakul Romániában a Jobbik által létrehozott baráti kör, habár erről a magyar pártnak egyelőre nincsenek konkrét tervei - nyilatkozta a Romania Libera nevű bukaresti napilapnak Szegedi Csanád. A jobbik Európa parlamenti képviselője a lapnak elmondta: a Jobbik erdélyi baráti köre a többi között a Romániai Magyar Demokrata Szövetségre (RMDSZ) és a Magyar Polgári Pártra (MPP) is nyomást gyakorol a magyar közösség problémáinak megoldása érdekében. Meglátása szerint az erdélyi Jobbik Baráti Kör tagjainak a romániai önkormányzati választásokon is részt kellene venniük független jelöltként.</p>

Szeged Csanád meglátása szerint az RMDSZ vezetése nem képviseli teljes egészében a magyarság érdekeit és úgy tűnik az MPP vezetése sem tud előrelépni. Kiábrándítónak nevezte a két szervezet örökös konfliktusait. A Jobbik céljaik között említette a területi autonómiát, a magyar nyelv hivatalossá tételét, de olyan más célkitűzéseiket is, "amelyeket a románokkal együtt kell megvalósítani". Utóbbiak közé sorolta a közbiztonság megerősítését, a korrupcióellenes harcot. Helyi szinten azt szeretnék elérni, hogy Marosvásárhely az erdélyi magyar politika és demokrácia tartóoszlopa legyen - mondta Szegedi. "Mi határozottan, de nem radikálisan szeretnénk képviselni a magyarság érdekeit, a magyarok és románok békés együttlétét tartva szem előtt."

Az erdélyi Krónika napilap arról ír, hogy a Jobbik baráti körének tagjai azok lehetnek, akik már beléptek a jelenleg is működő magyar pártba. Vitus Örs - Szegedi Csanád marosvásárhelyi képviselői irodájának vezetője - szerint ennek nincs jogi akadálya, hiszen bár a romániai törvények tiltják a dupla párttagságot, ez csak a Romániában működő politikai alakulatokra vonatkozik. Kerekes Károly, az RMDSZ jogász-képviselője ellenben azt állítja: román állampolgárok kizárólag csak romániai pártokba léphetnek be, külföldibe nem. A Krónika szerint a Jobbik ideológiájából ítélve a magyar párt főként az MPP tagságát veheti célba. A lapnak Szász Jenő MPP-elnök azt nyilatkozta: ez őt egyáltalán nem zavarja, hanem természetesnek és jónak tartja, hogy a Fidesz mellett egy másik politikai alakulat is gondol a határon túli magyarságra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!