Helyi közélet

2015.10.02. 17:35

"És persze magamnak is bizonyítani akartam"

Miskolc - Nevelits Laura sorozatban harmadszor lett díjugrató Champion.

Miskolc - Nevelits Laura sorozatban harmadszor lett díjugrató Champion.A miskolci díjugrató 2013, 2014 után Kaland nyergében végig verőhiba nélkül teljesítve tudott győzni. Kárándi Imre tanítványa szemet gyönyörködtető stílusban utasította maga mögé a döntőben és Championátusban ellenfeleit.

Hát még másodszor!

Azt szokták mondani – bármilyen sportról, versenyről is legyen szó –, a bajnoki címet megvédeni sokkal nehezebb, mint megszerezni, hát még másodszor. Nevelits Laurával erről is beszélgettünk, hiszen ő immár harmadszor bizonyult a legjobb utánpótláslovasnak az Országos Championátus kétfordulós versenyén, és nem utolsósorban az egyéni mellett csapatbajnoki aranyat is begyűjtött.

– Azt bátran ki merem jelenteni, hogy a három év közül a mostani volt a legnehezebb. Idén nem voltunk sokan a korosztályban, de aki itt volt, az szinte mindenki ért el már jegyzett eredményt – jelentette ki a sportoló. – A korábbi évekhez hasonlóan sokat edzettem, hiszen tudtam, hogy nagyok az elvárások velem szemben, és persze magamnak is bizonyítani akartam, hogy újra meg tudom csinálni a saját magam által beállított csúcsot. Természetesen nagyon örülök a sikernek, amiért sokat kellett dolgozni. Bíztam benne, hogy képes leszek rá, és boldog vagyok, hogy sikerült. Egyéniben a hat versenynapból ötször lettem első, ráadásul mind a 12 pályát sikerült verőhiba nélkül teljesítenem, amire azért nem sokszor van példa.

Épül a ló kondíciója

A díjugratótól azt is megtudtuk, hogyan zajlik egy év felkészülése:

„Télen nincsenek versenyek, akkor kell »felépíteni« a ló kondícióját, és ami szintén nagyon fontos, hogy azt a versenyek alatt is szinten kell tartani. Versenyidőszakban hetente, kéthetente utazunk, a szabadtéri viadalok mellett októbertől jönnek a fedeles megméretések egészen márciusig. Szóval nekem is és a lónak is folyamatosan felkészültnek kell lennie kondícióban és fejben egyaránt.”

– Hiába ismerjük jól a Championátusnak otthont adó bábolnai és kiskunhalasi pályát, természetesen minden verseny más és más, hiszen mindig új vonalvezetésű pályát építenek – folytatta Nevelits Laura. – Igazából én sosem készülök ellenfelekre. Csak egy példa: a legutóbbi kiskunhalasi viadalon már begyűjtöttem az egyéni aranyat, amikor jött a csapatverseny utolsó köre, amit nekem kellett teljesítenem, és azon múlt az első hely. Rendkívül kiélezett csatában, három tized másodperccel előztem meg riválisomat, ez is mutatja, hogy nagy küzdelem volt, melyet csak maximális koncentrációval lehetett megnyerni.

A díjugratóról elmondta, hogy azóta részt vett Budapesten a regionális döntőn, ahol csapatban aranyérmet szereztek és itt is utolsó összevetőként lovagolt hibátlant az aranyéremért. „El lehet kezdeni a felkészülést a fedett pályás országos bajnokságra, ahol a felnőttekkel együtt fogok küzdeni.”

Pihenő, Kalandnak is

Nevelits Laura azt is kiemelte, hogy új edzőjével, Kárándi Imrével remekül tud együtt dolgozni, míg lovával, Kalanddal is egyre inkább teljes az összhang, amit jól mutat, hogy két év alatt négy bajnoki címet gyűjtöttek be együtt. „Éppen ezért nemcsak én szoktam egy picit lazulni a versenyek után, hanem Kaland is kap pihenőt, meg persze a simogatás mellett minden finomságot – almát, répát –, amit szeret.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában