Fotók: Félelmetes felhőtölcsér Miskolc határában

Akt.:
Vasgyár irányából fényképezve a Harsány közeli tuba
Vasgyár irányából fényképezve a Harsány közeli tuba - © Fotó: V. Gergő
Miskolc – Több olvasónk is lencsevégre kapta a Miskolcról jól látható óriási tubát csütörtökön délután, a fotók alapján a természeti jelenség távolról is eléggé félelmetesnek tűnt.

Csütörtök késő délután óta többen is beszámoltak arról, hogy Miskolc térségében tornádókat észleltek. Olvasónk, Kónya András Gelej közelében kapta lencsevégre a hazánkban ritkának számító, igen látványos természeti jelenséget. De több más, Miskolc közeli településről küldtek fotót olvasóink a különleges jelenségről.

Fotó: Kónya András Fotó: Kónya András ©

A hét elején érkező hidegfront és viharok kedveztek a légörvények képződésének, eddig a megszokottnál több, egészen pontosan 6 úgynevezett “szupercella” kialakulásáról adott hírt az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A tornádóknak két fajtája közül, szerencsére Magyarországon a kevésbé veszélyes és erős, úgynevezett nem mezociklonális forgószelek vannak jelen. Az Amerikból ismert óceáni légtömegek által életre keltett, jelentős pusztításokat végző, mezociklonlis tornádók európában kevésbé jellemzőek.

Fotó: Kónya András Fotó: Kónya András ©

Az időjárási előjelzések szerint a hétvégén már nem valószínű forgószelek kialakulása, visszatér az igazi nyár, száraz idő és 30 fok körüli hőmérséklet várható.

Fotó: Demeter Péter Fotó: Demeter Péter ©
Fotó: Demeter Péter Fotó: Demeter Péter ©

Tornádó Gelej környéken
Gelej - „Csütörtökön készítettem ezeket a képeket Gelej környékén. Az M3-as autópályán, Debrecen irányába közlekedtem, mikor feltűnt a szokatlan jelenség” - írta Olvasónk, Kónya András a fotók mellé. Fotók: Kónya András. Tornádó Miskolc határában is Fotók: Kis Zoltánné...